De spreeckonst
(1964)–Petrus Montanus– Auteursrechtelijk beschermdPetrus Montanus, De spreeckonst (ed. W.J.H. Caron). J.B. Wolters, Groningen 1964
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
-
gebruikt exemplaar
exemplaar universiteitsbibliotheek Leiden, signatuur: G 764 5
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van De spreeckonst van Petrus Montanus in de eerste druk van de editie van W.J.H. Caron uit 1964. De eerste druk van het origineel dateert van 1635.
redactionele ingrepen
Het origineel bevat een los lijstje met corrigenda. De tekst hiervan is hieronder in het colofon opgenomen; de genoemde correcties zijn doorgevoerd in de lopende tekst, behalve wanneer het om tekst op illustraties ging.
p. 22, inleiding: uit → Uit; ‘Uit deeze zeeve gebruikelijke bloote Merken van Enkele vryje Klinkers [...]’
Accolades verspreid over meerdere regels kunnen in deze digitale versie niet weergegeven worden. Daarom wordt de accolade hier, met bijbehorende tekst, op iedere regel herhaald.
De letters met een streepje en een accent onder zich zijn in deze digitale versie als illustraties opgenomen. Dat betekent dat zij óp de regel staan, waardoor de letter hoger is komen te staan dan de overige letters.
Wanneer er een nootnummer voorkomt op de illustratie, wordt dit nummer onder de illustratie herhaald en is daar aanklikbaar voor de bijbehorende tekst.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (IV, VI, XVI, XVIII) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[pagina I]
DE SPREECKONST
(1635)
[pagina II]
TRIVIUM
OUDE NEDERLANDSE GESCHRIFTEN OP HET GEBIED VAN DE GRAMMATICA, DE DIALECTICA EN DE RHETORICA, MET STEUN VAN DE NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR ZUIVER-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK UITGEGEVEN ONDER LEIDING VAN Dr. J. WILLE, Dr. W.J.H. CARON EN Dr. G. KUIPER, HOOGLERAREN AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT TE AMSTERDAM
I.
Christiaen van Heule,
De Nederduytsche Grammatica ofte Spraec-konst. - De Nederduytsche Spraec-konst ofte Tael-beschrijvinghe. Uitgegeven, ingeleid en toegelicht door Dr. W.J.H. Caron.
II.
Jacob van der Schuere,
Nederduydsche Spellinge, Ofte Een korte verklaringe, Zoo van elke Letter in 't byzonder, twee-klanken ende drie-klanken, als van de Spellinge in 't gemeen. Uitgegeven, ingeleid en toegelicht door Dr. F.L. Zwaan.
III.
Hendrik Laurensz Spiegel,
Twe-spraack vande Nederduitsche Letterkunst. - Ruygh-bewerp vande Redenkaveling ofte Nederduitsche Dialectica. - Kort Begrip des Redenkavelings in slechten Rym. - Rederijck-kunst in Rijm opt kortst vervat. Uitgegeven door Dr. W.J.H. Caron.
IV.
Petrus Leupenius,
Aanmerkingen op de Neederduitsche taale. - Naaberecht gedaan op J. van Vondelens Noodigh Berecht. Uitgegeven, ingeleid en toegelicht door Dr. W.J.H. Caron.
V.
Petrus Montanus,
Bericht van een niewe konst, genaemt De Spreeckonst. Uitgegeven en ingeleid door Dr. W.J.H. Caron.
J.B. WOLTERS / GRONINGEN / 1964
[pagina III]
PETRUS MONTANUS
DE SPREECKONST
UITGEGEVEN EN INGELEID
DOOR
Dr. W.J.H. CARON
TRIVIUM Nr. V
J.B. WOLTERS / GRONINGEN / 1964
[pagina ongenummerd]
Corrigenda bij Petrus Montanus, De Spreeckonst (TRIVIUM Nr. V):
Op p. 97 r. 30 zijn de ondertekens van helen en hefen niet goed gelukt.
Op p. 139 r. 25 zijn de ondertekens van maeen en rijel niet goed gelukt.
Op p. 141 r. 27 is in lieve een i weggevallen.
Op p. 143 r. 1 v.o. leze men Naecleefwoorden.
Op p. 151 r. 2 en 3 leze men Vooropperhelft en Naeonderhelft.