Woord vooraf
Dit nummer van De Engelbewaarder over de Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967) bestaat uit een korte biografie, herinneringen van mensen die hem lange tijd van nabij hebben meegemaakt, beschouwingen over motieven in zijn werk (muziek, vrouwen, kleuren), interviews, brieven, foto's, tekeningen en een bibliografie. Tezamen beogen we hiermee een portret te geven van Pierre Kemp, een kleurrijke dichter met een burgerlijke levenswandel.
De titel van dit nummer hebben wij ontleend aan het gelijknamige essay van Paul Rodenko in Maatstaf, december 1956, herdrukt in De sprong van Münchhausen (1959):
‘... (in zijn toelichting bij De namiddag van een stille katholiek vertelt hij dat het gedicht “aanknooppunten” vertoont bij Mallarmé's L'après-midi d'un faune), “heer der groene stilte”, zoals hij zichzelf aanduidt; en “heer der groene stilte” kan hij alleen zijn op voorwaarde dat hij tegelijk “man-in-het-zwart” is. Deze laatste betiteling komt in verschillende gedichten, en met name ook weer in De namiddag van een stille katholiek voor, waar hij in de toelichting meedeelt dat deze benaming haar aanleiding vindt “in de kledij van de dichter, die altijd rigoureus in 't zwart is”. Een faun, “heer der groene stilte”, die rigoureus in het zwart gekleed is, lijkt wel een zeer paradoxale combinatie; maar deze paradox is de spil van zijn poëzie.’
Waar in deze uitgave uit het Verzameld Werk wordt geciteerd, treft men na de aanduiding VW een cijfer aan dat verwijst naar de betreffende bladzijde.
Onze dank gaat uit naar de auteurs, het Letterkundig Museum, de Regionale Omroep Zuid, het Bonnefantenmuseum (met name de fotograaf Ger Hukkelhoven) en de heer A. Kemp, die, mede namens de erven, toestemming gaf niet eerder gepubliceerd materiaal op te nemen.
De samenstellers