[Savery, Roelant]
SAVERY (Roelant), schilder. Hij werd omstr. 1576 te Kortrijk geboren en is in Februari 1639 te Utrecht overleden. Zijn geboortejaar staat niet geheel vast. Volgens een oorkonde in het stadsarchief te Utrecht van 11 Juni 1629 is Savery ‘oudt omtrent 51 jaren’. Hij was een leerling van zijn broer Jacob Savery en mogelijk ook van Hans Bol. Jacob Savery woonde van 1591-1602 te Amsterdam en het is zeer waarschijnlijk, dat ook Roelant hier is geweest. Zijn werk vertoont o.a. invloed van de Bruegels, voornamelijk van Jan Bruegel den Ouden, en van Gilles van Coninxloo, die van 1595-1606 in Amsterdam werkte. Op een schilderij uit 1605 staat vermeld dat Roelant Savery toen in Praag woonde, waarheen keizer Rudolf II hem ontboden had. Tusschen 1605 en 08 heeft hij het Alpenlandschap bestudeerd, waarschijnlijk in Tirol. Vooral in 1608 heeft hij bergen geschilderd.
Hij keert naar Praag terug, waar hij tot 1613 blijft en waar hij veel werken voor den Keizer maakt. Wanneer Rudolf II in 1612 is overleden, wordt hij hofschilder bij keizer Matthias. In 1613 krijgt hij verlof en geld om naar Amsterdam te reizen. Het volgend jaar is hij vermoedelijk teruggekeerd, doch hij gaat dan naar het hof van Matthias te Weenen. In 1616 is hij te Amsterdam en 3 jaar later wordt hij in Utrecht lid van het St. Lucasgilde. Hij schilderde bloemstukken in den trant van Bruegel, landschappen met rotspartijen en watervallen, met mythologische scènes en met dieren. Hij was een der eersten, die het dier tot een zelfstandig onderwerp maakte. Zijn werken werden zeer op prijs gesteld. De utrechtsche raadsheeren hebben een stuk van hem gekocht voor ƒ 700 om het ten geschenke te geven aan Amalia van Solms bij haar huwelijk met Frederik Hendrik.
Savery's werk is verspreid over vele musea en particuliere collecties. Tot zijn leerlingen behoorden o.a. G. d'Hondecoeter en Allart van Everdingen. Volgens Houbraken is hij krankzinnig gestorven. Hij werd 25 Februari 1639 in de Buurkerk te Utrecht begraven.