door een geniaal ontworpen kringsysteem voor den vaccinedienst, dat met verschillende naar behoefte aangebrachte wijzigingen nog steeds van kracht is. Het principe bestond in een aantal concentrische, door stralen in segmenten verdeelde cirkels, die een vaccine-district voorstelden, en waarvan de centrale cirkel de woonplaats van den vaccinateur bevatte. In den centralen cirkel wordt iederen Maandag ingeënt; in den daaraan grenzenden cirkel gebeurt dit Dinsdag, enz., terwijl elk segment de periode van een week bevat. Op deze wijze werd een strenge contrôle mogelijk, omdat men steeds wist, waar de vaccinateur zich moest bevinden, terwijl de vaccinateurs alle ingeënte personen nominatief moeten registreeren. Door dit systeem is de vaccinedienst een zegen voor de bevolking geworden. Verschillende bijdragen van zijn hand verschenen in het Geneesk. Tijdschrift voor Ned.-Indië en wel, jaarg. I (1852): Syphilis. Over het slechts eenmaal voorkomen der konstitutionele besmetting bij het zelfde individu en Cancer melanodes sacci cocci ventriculi? aut lienis; in jaarg. V (1857): Bijdrage tot de kennis van chronische dysenterie en enterohelkose; in jaarg. IX (1862): Angina Dyphterica; in jaarg. XII (1867): De cholera-epidemie in 1864.
Er bestaat van W. een naar een Daguerreotypie door J.P. Berghaus vervaardigd lithographisch portret uit 1832, dat zich in 's Rijks Prentenkabinet bevindt.
Zie: Stamboek der Officieren van het N.-I. Leger; L.S.A.M. von Römer, Historische Schetsen (Javasche Boekh. en Drukkerij, Batavia 1921), waarin ook zijn portret werd gereproduceerd; en Nederl. Patriciaat (1912) voor van Schilfgaarde.
von Römer