[Stolp, Gerrit of Stolk]
STOLP (Gerrit) of Stolk, zoon van Pieter en Willemijntje Hooft, gedoopt te Rotterdam 2 Juli 1765, aldaar overl. 1848. Toen op Zaterdag, 13 Nov. 1813, de populaire acteur Rosenveldt op het tooneel verschenen was, een hoed zwaaiend en luid ‘Oranje boven!’ roepend, moest hij dit Zondag 14 Nov. met opzending als gevangene naar Parijs bekoopen. Stolp, een eenvoudig schipper, beklom Maandag 15 Nov. het beeld van Erasmus, tooide het met oranje en plaatste tegen het voetstuk de aankondiging: ‘Durft niemand nog oranje dragen, Ik durf mijn ouden kop wel wagen!’ Die kloeke daad zou het sein geven: Dinsdag 16 Nov. kwam in de heele stad de verboden kleur te voorschijn, denzelfden dag dat Napoleon te St. Cloud dreigde liever onze dijken te doorsteken en het land aan den oceaan te hergeven dan het ooit af te staan. Gelukkig voor S. heeft hij het niet met een martelaarschap geboet. Hij raakte vergeten en stierf in het armhuis aan de cholera.
Hij huwde 21 Oct. 1783 met Bartje van Leeuwen, die hem 4 kinderen schonk. Merkwaardig is dat de achterkleinzoon, Gerrit Ernst in 1913 op denzelfden Novemberdag na bekomen toestemming de daad van zijn overgrootvader van moederszijde herhaald heeft.
Zie: van der Pot, Erasmus in 1813, in de N.R.Crt. van 15 Nov. 1913; Jac. Scheltema, Gesch. v.h. standbeeld v.D. Erasmus in Geschieden letterk. mengelwerk I (Utr. 1817-36).
Kossmann