voorzag en ze naar Rheinberg zond, waar zij gelukkig aankwamen; deels gebruikte hij ze tot overvaart over den Rijn om de stad nog verdere ondersteuning toe te voeren. Op deze wijze voorzag hij Rheinberg van ongeveer 200 mud graan en andere levensmiddelen. Nadat hij 9 Aug. 1589 in het sticht van Munster, dicht bij Haltern, in de nabijheid van het dorp en slot Ostendorp, een vijandelijk convooi, dat onder dekking van 7 vendels voetvolk en 3 vendels ruiters aan Verdugo in Friesland een som geld moest brengen, na een moorddadigen strijd had verslagen, rustte Schenck zich tot zijn laatsten tocht uit, welke hem het leven zou kosten, nl. naar de stad Nijmegen. Op Donderdag 10 Aug. 1589 voer hij 's avonds met 20 groote en kleine schepen en 50 ponten over de Waal naar Nijmegen. De aanslag mislukte echter; Schenck en de zijnen vluchtten in de grootste wanorde in de schepen, waarvan meerdere zonken. Schenck sprong in een reeds overladen schip, dat zonk, en Schenck, wiens zware wapenrusting hem het zwemmen onmogelijk maakte, verdronk. De Nijmegers vischten met anderen ook Schenck's lijk op, dat zij aan land brachtten en aan zijn rijke kleeding en zijn vele wonden herkenden. Men sneed hem als hoogverrader het hoofd van den romp en stak het tot waarschuwend voorbeeld aan de Antoniuspoort; het lichaam werd gevierendeeld, welke deelen men op verschillende plaatsen in de nabijheid der poort aan halve galgen ophing. Zijn harnas werd in de Raadskamer gebracht en daar tot eeuwige gedachtenis bewaard.
Maarten Schenck was gehuwd met Maria van Gelre, dochter van Dirk, heer van Arcen en Velden, en van Frederika van Rechteren tot Voorst en Keppel. Zij schonk hem een dochter Frederika, welke jong stierf en met haar moeder, die na Maarten's dood Sander van Tellicht (zoon van Sander en Elisabeth van Munster) huwde, in de kerk van Goch werd begraven, waar van Spaen haar grafsteen nog gezien heeft.
Zijn door een onbekende geschilderd portret is op het slot Blijenbeck bij Afferden (Limburg); het is afgebeeld in het na te noemen werk van Ferber.
Zie: H. Ferber, Geschichte der Familie Schenck van Nydeggen; J.D.H. van Uden, Van een grensoorlog tusschen Afferden en Goch en een merkwaardig Limburger in Nieuwe Venlosche Courant, 9 Aug. 1927.
Verzijl