[Ranst, Franciscus van]
RANST (Franciscus van), geb. te Antwerpen, trad in de orde der Predikheeren in het klooster zijner geboortestad, waar hij overleed, 31 Mei 1727. Hij behaalde in Leuven den graad van licentiaat en in Rome dien van magister in de theologie. Eerst was hij werkzaam als lector in de norbertijner abdij Heylissem; dan als leeraar der wijsbegeerte in het seminarie te Roermond, 1703. Vervolgens werd, hij professor der theologie in het studiehuis zijner orde te Leuven, en regens der studiën te Antwerpen. Daarop riepen zijn oversten hem naar Rome, waar hij bibliothecaris werd van de beroemde bibliotheek ‘Casanatense’ in het klooster zijner orde Minerva, waar hij ook als leeraar der theologie optrad. Sommige schrijvers zeggen onjuist, dat hij bibliothecaris van het Vaticaan was. Verkeerd meldt de Biogr. nat. Belg., dat van Ranst door den bisschop van 's Hertogenbosch benoemd was tot eerevicaris-generaal. In dien tijd was er geen bisschop van 's Hertogenbosch meer. Na den dood van den apostolischen vicaris van 's Hertogenbosch P. Govaerts benoemde paus Benedictus XIII pater Fr. van Ranst tot diens opvolger, 15 Jan. 1727. De kardinaal-aartsbisschop van Mechelen schreef 11 Jan. 1727 aan den generaal der Predikheeren, dat de Staten van Holland geen regulier zouden toelaten en de geestelijkheid van het vicariaat van 's Hertogenbosch geen regulier als vicaris wilde. Pater van Ranst stierf kort na zijn aankomst te Antwerpen, vóór dat de aanstellingsbrieven van den Paus ten uitvoer gebracht waren. De Staten weigerden ook zijn benoemden opvolger te erkennen. P. van Ranst gaf verschillende werken uit, opgesomd bij Quétif et Echard, Scriptores Ord. Praed. II, 798, en in: Biogr. nat. Belg. XVIII, 679. De opsomming is niet volledig. Van het werk Lux fidei, dat 1734 bijzonder aanbevolen was door den bisschop van
Roermond voor zijn priesters en seminaristen, verscheen te Venetië 1735 een uitgave onder den titel: Historia haereticorum et haeresum antea inscripta: Lux fidei. Van zijn werk Veritas in medio verscheen een tweede editie Antw. 1718; het werkje Opusculum historico-theologicum de indulgentiis et jubileo et praesertim anni sancti, verscheen ook: Sylvae Ducis Typ. P. Scheffers. Nog verscheen van hem, Antw. 1711 Theologia moralis: pars prima. De Oratio in laudem St. Thomae (Antw. 1719) bewijst, dat hij een welsprekend prediker was.
Zie: G.A. Meyer, De predikheeren te 's Hertogenbosch, 148; Coppens, Gesch. overz. bisdom 's Hertogenbosch I, 290; Bijdr. bisdom Haarlem V, 413; Habets, Gesch. bisdom Roermond II, 547, III, 591; Catal. bibl. maj. abb. S. Bernardi, 1747, 332; Graf- en gedenkschriften van Antw. V, 131.
Fruytier