salem in de kerk bij daag’ en dat hij zich bij deze gelegenheid ‘vertoonde in een wolke’. Handig zei hij alleen gekomen te zijn ‘om coopmanschap te doen’ (6 Oct. 1667). De heeren van het gerecht bevonden echter dat hij ‘sich is uytgevende voor een propheet die meer als menschelijke wetenschap soude hebben en sich invisibel kan maken’, overwegende, dat zijn grooten aanhang ‘tot groote tweespalt en oneenichheit onder hun verder staet uyt te barsten’, waarom hij was ontboden, besloten
verder voor de ‘goede eenichheit ende harmonie onder de borgers en ingesetenen’: Sabbatai Raphaël ‘als een pertubateur van de gemene ruste een mijl buiten de stadsjuridictie te zetten, op zware straffen zich daar weder te vertoonen’. Zij gaven hem 8 dagen tijd om zijn ‘affairen’ te doen, doch zonder in eenige vergadering te mogen optreden. Hij beproefde zijn geluk verder te Hamburg.
Zie: Jewish Encyclopaedia (New York, Londen 1905), XI, 218 en 221; J.M. Hillesum, Uit de geschiedenis der Joden in Amsterdam in Elzevier's Maandschrift (1917), 116 vgl.
Zwarts