[Moucheron, Isaac de]
MOUCHERON (Isaac de), zoon van Frederik de M., die voorgaat, en Maria de Jouderville, geb. te Amsterdam 1670, gest. aldaar 1744. Hij legde zich onder leiding van zijn vader op de schilderkunst toe en werd een bekwaam landschapschilder, die volgens sommigen zijn leermeester nog overtrof. Tusschen 1694 en 97 maakte hij een reis naar Italië. Het Rijks-museum heeft van hem: Gezicht op Tivoli bij Rome, alsmede: Een park met vijver en fontein. Ook als graveur had hij naam. Hetzelfde museum bezit o.a. de kopergravure: Gesigt te Amsterdam met de opgerichte eluminatiën bij de ontvangst der muscovitische gezanten in den jare 1697. Het kon als een hulde dienen aan de nagedachtenis van een zijner voorzaten, Melchior de Moucheron, den stichter der nederzetting bij het latere Archangel en den grondlegger onzer handels- en vriendschapsrelaties met het rijk der Moscovieten. Ook zijn vader, Frederik de Moucheron, schijnt belang in de afkomst der familie gesteld te hebben. Hij leverde althans een copie van den door zijn oudoom Melchior ontworpen stamboom. Een latere bewerking daarvan bezit nu nog de familie Rethaan Macaré.
Schilderijen van zijn hand zijn behalve te Amsterdam in de musea te Cassel, Dresden, Kopenhagen, Schwerin, Florence, Montpellier enz.; teekeningen te Haarlem en Weenen. Sommige van zijn stukken zijn gestoffeerd door Jacob de Wit en door N. Verkolje.
Zijn door A. Boonen geschilderd portret is slechts bekend door de gravure van P. Tanjé (naar teekening van N. Schouman) in van Gool, I, 295, 367. Een ander portret in zwarte kunst door A. van Halen.
Zie: A. von Wurzbach, Niederl. Künstlerlexikon II, 200.
Bartelds