maniere om het Spa-water te drinken, 'tzy thuis oft tol Spa.
Willem Marcquis genoot als geneeskundige een grooten naam. Wegens zijne geleerdheid, zijn drukke praktijk en ondervinding werd hij om strijd geraadpleegd en was hoog in aanzien bij zijne collega's. Meermalen was hij voorzitter van het Collegium Medicum Antverpiense, lid der commissie van onderzoek der apotheken en hij verkreeg den titel van den doctor van den koning van Spanje. De Antwerpenaren noemden hem ‘Vader der gezondheid’. Marcquis was 15 Nov. 1633 gehuwd met Magdalena Martini, die reeds in 1648 overleed en hem slechts een dochter naliet. 11 Juni 1676 vierde men plechtig de 50-jarige praktijk van doctor Marcquis. Denzelfden dag van het volgend jaar overleed de algemeen beminde geneesheer.
Zijn portret werd in 1640 geschilderd door Ant. van Dijck, die ook zijn vader geschilderd had. Van dit prachtig portret, een der laatste van den schilder, bestaat een gravure door Pieter de Jode. Een ander minder bekend vlaamsch portretschilder, Franz Denys, maakte een schoon portret van den grooten doctor, meer officieel dan dat van van Dijck. Dit werd gegraveerd door Paul Pontius en Delelie. Opmerkelijk is dat de doctor op beide portretten veel gelijkenis vertoont met Ant. van Dijck.
Zie: Biographie nat. Belg. XIII (1895), 556-562; C. Broeckx, Eloge de Guillaume Marcquis docteur en médecine, médecin juré de la ville d' Anvers (Anvers 1844); dezelfde, Levensschets van Dr. Willem Marcquis (Antw. 1855); Foppens, Bibl. Belg. I, 415; Graf- en gedenkschr. van Antw. I, 384.
Fruytier