‘Ik leer nog’ (volgens een in 't Leidsch Archief aanwezig schrijven van prof. Damsté uit Utrecht van 21 Juli 1905). Bij den daarop gevolgden oorlog met Utrecht en Montfoort wordt Adriaans naam niet genoemd in verband met de holl. nederlaag aan de Vaart (13 Oct. 1481), zooals b.v. wel die van Willem v. Boschhuysen, ridder (zie IV, 248; Willem v.B. voor Harmelen, Hoorn enz. Hist. Gen. Ber. IV, 215). Deze mag niet verward worden met den gelijknamigen zoon van Floris, welke ‘regent’ van Leiden, neef van Lutgarde, de weduwe van Hugo v.S. een rente ontving (1482 staat er ter plaatse bij, bewijs te over voor 1482 als sterfjaar van Hugo, waarover art.).
In elk geval stond Adriaan in gunst bij Maximiliaan, die hem bij zijn bezoek aan Dordrecht in 1486 tot ridder sloeg (v. Balen II, 800 noemt intusschen wel anderen, niet hem, wien die eer te beurt viel en doet dat bezoek plaats hebben in 1485 in den zomer). Volgens 't Nob. des Pays-Bas I, 15 (ook aangehaald bij te Water, Verbond der Edelen III, 321, die hem ook de zoon doet zijn van Jan en zijn eerste vrouw Maria v.d. Abeele) had die ridderslag plaats te Dordrecht in 1486. Met het oog op zijn dood zouden beide opgaven mogelijk zijn, want die schijnt (in geen geval vroeger dan 1485, zie boven) in 1487 te zijn voorgevallen, niet later, want van 6 Dec. van dat jaar hebben wij (vgl. Rammelman Elsevier, Inv. v.h. Archief v. Leiden I, 70) een compromis en uitspraak over een geschil, na het overlijden van Adriaan, schout van Leiden, tusschen Willem v. Boschhuysen, ridder, en Adriaan v. Poelgeest en het gerecht van Leiden. Maar hoe zou daarmee dan te rijmen zijn Biogr. Wdb. III, 249, waar betoogd werd, hoe klaarblijkelijk dezelfde Willem (zie ook literatuurlijst aldaar) vóór 7 April 1485 moet overleden zijn?
Wij noemden als kinderen uit Adriaans tweede huwelijk reeds Jan en Josina; ook Jenne wordt genoemd. Over Jan (waarvoor nogmaals verwezen naar 't gelijknamige art.), den drost van Gorinchem en heemraad van Rijnland, overl. 9 Aug. 1509, zie Bat. Ill. 1504 en vgl. aldaar 1115, waar 1510 als sterfjaar was opgegeven. Of is hier verwarring tusschen de beide Jans, ook beiden blijkbaar schout geweest? Het altaarstuk van Mariënpoel spreekt onloochenbaar van 13 Aug. 1510 als sterfdag, maar noemt niet dien van den anderen Jan.
Zie: Ten deele reeds vermeld in den tekst. Zie verder o.m. Blok, Gesch. eener stad onder de Bourg. Oost. heerschappij ('s Grav. 1912) 78, met verwijzing tevens naar v. Mieris, Handv. 164 en vgl. overigens lit. vermeld onder volg. art.
Kooperberg