[Straalman, Mr. Matthys]
STRAALMAN (Mr. Matthys), heer van Duist, de Haar en Zevenhuizen, werd 21 Juli 1722 te Amsterdam geboren. Na volbrachte studie in de rechten vestigde hij zich in zijn vaderstad als advocaat. Hij bezat een huis op de Heerengracht tegenover de Nieuwe Spiegelstraat, en een buiten aan de Vecht, het bekende Trompenberg, waar hij ook overleden is. Straalman behoorde tot een aanzienlijk, oorspronkelijk doopsgezind geslacht van Amsterdamsche kooplieden, dat echter nooit in de Regeering der stad gezeten had.
Na de onlusten van 1748 werd Mr. Matthys door Willem IV, den 6en September van dat jaar, in de Vroedschap beschreven. Toen korten tijd hierna de Stadhouder kwam te overlijden, herkreeg de anti-stadhouderlijke partij in den Amsterdamschen Raad de meerderheid en wist Straalman en zijn mede-48-ers buiten de openbare ambten te houden, zoodat hij in bijna 40 jaar geen post van schepen of burgemeester kreeg. Geleidelijk stierf de factie van 1748 uit, en in de dagen van den Patriottentijd was Straalman de eenige overgebleven Prinsgezinde in de Vroedschap. Deze trouw werd door Willem V beloond, toen hij, na de overgave der stad aan de Pruisen, er de wet verzette. Straalman werd den 27en November eindelijk Burgemeester, welke waardigheid hij onder de Restauratie nog in 1790 en 94 bekleedde. Hij was in Januari 1795 Voorzittend Burgemeester, en de man, die den 18en dier maand met de revolutionnairen onderhandelde, en den volgenden dag het bestuur der stad aan de provisioneele municipaliteit overdroeg, n.b. met dankzegging voor de deftige en bedaarde wijze, waarop zich de revolutie voltrok!
Straalman trok zich nu in het particuliere leven terug en overleed eerst den 12en Augustus 1808 te 's Graveland, in den ouderdom van 86 jaren. In zijn hoogen ouderdom vertaalde hij nog twee tooneelstukken uit het Fransch, Eriphile en Philips de Tweede, Koning van Spanje, die in 1801 en 1803 in den Amsterdamschen Schouwburg opgevoerd werden.
Hij is gehuwd geweest met Cornelia Amsinq, bij wie hij drie zoons en een dochter had. De jongste zoon, Mr. Anne Willem Straalman, werd in 1816 door Koning Willem I in den adelstand ingelijfd met den titel van baron.
Prent door J. Kobell.
Zie: J.E. Elias, De Vroedschap van Amsterdam, II; H.T. Colenbrander, De Patriottentijd, III; Eiusdem, De Bataafsche Republiek; Witsen Geysbeek, B.A.C. Woordenboek, V.
van Wijk