[Olivier Schilperoort, Tielman]
OLIVIER SCHILPEROORT (Tielman), taal- en letterkundige, in 1781 te Utrecht geb. (zijn vader was daar uitgever) en in Sept. 1851 te Brussel gestorven. Na een letterkundige opleiding te hebben ontvangen, werd hij eerst leeraar aan de militaire school te Honselaarsdijk (1806), daarna particulier secretaris van den maire te Antwerpen (1812), weer later regent van het athenaeum te Luxemburg.
Bij 't uitbreken van de belgische omwenteling leende hij zijn welversneden pen aan het bestrijden der revolutionnaire denkbeelden en deed zich kennen (in belgische, fransche, duitsche en engelsche bladen) als een conservatief, monarchaal gezind schrijver. Tal van jaren, vóór en na 1840, bestreed hij de destijds opgekomen liberale partij, zich bij afwisseling in Amsterdam, den Haag, Rotterdam, Brussel en elders ophoudende. Hij leidde een nogal veelbewogen leven. Zijn laatste levensjaren sleet hij te Brussel, waar een zijner dochters woonde; hij stierf hier op ruim 70-jarigen leeftijd in behoeftige omstandigheden. Zijn letterkundige bekwaamheden werden door niemand minder dan Bilderdijk zeer geroemd.
De door hem in 't licht gegeven geschriften zijn: Proeve van Nieuwere Taalkunde op de Nederl. Spraakkunst toegepast (1806); Premier cours de Grammaire Anglaise à l'usage des écoles (1806); Proeve over de uitgangen der (Fransche) Naamwoorden (1818); Algemeene Taalregelen, ten gebruike der Nederl. scholen (1818); Kort begrip van het samenstel onzer taal, na inzage van Mr. W. Bilderdijks Spraakleer enz. (1827).
Eerstgenoemd werk is een kritiek op Weilands Spraakkunst, waarin het menige leemte aanwijst. Ook de spellingsleer van Siegenbeek vond niet in alle opzichten genade bij Olivier Schilperoort, hoewel hij haar om ‘der eenparigheid wille’ aannam. Het laatste werk bevat een proeve van bewerking van een nieuw ‘de beteekenissen onderscheidend Taalkundig Woordenboek’, waaraan hij in 1825 ijverig bezig was en waaromtrent hij reeds een overeenkomst met een uitgever had aangegaan. Er is echter van deze uitgave niets