stand komen of het in stand bouden van eenige voor het ontstaan der Hervorming noodzakelijke voorwaarden heeft medegewerkt.
Gansfort heeft grooten invloed geoefend; in den Groningschen kring rondom Wilhelmus Frederici, op Goswinus van Halen, Hardenberg, Praedinius, te Aduard, op den Agnietenberg e.c. Het is bekend, dat Hoen geschriften van Wessel in de papieren van den Deken van Naaldwijk Hoeck vond, een en ander aan Hinne Rode gaf, door wiens bemiddeling zij ook binnen den gezichtskring van Luther, Oecolampadius en Zwingli kwamen. Na zijn dood werd de aflaatleer van Wessel door den Haagschen Dominicaner Anthonius de Castro bestreden. Van zijn boeken werden verschillende door den Dominicaan verbrand.
De voornaamste van zijn geschriften zijn: Tractatus de oratione, Scala meditationis, De causis incarnationis et de magnitudine Dominicae passionis, De sacramento eucharistiae en de korte verhandelingen in de Farrago Wesseli samengevat. De beste uitgave van zijn werken is de Groningsche van het jaar 1614. Over de bronnen van zijn levensgeschiedenis, zijn geschriften, de uitgaven van zijn werken, oudere en nieuwere literatuur, zijn theologie enz. vergelijke men: M. van Rhijn, Wessel Gansfort, 's Gravenhage 1917. Van de nieuwste literatuur noemen wij nog: J.G.C. Joosting, Wessel Gansfort lijfarts van bisschop David, in Gron. Volksalm., Gron. 1917; E.W. Miller - J.W. Scudder, Wessel Gansfort. Life and Writings, 2 Tom. New York 1917, en de studiën van M. van Rhijn, Jacobus Hoeck in Ned. Arch. v. Kerkgesch., 1915, 209 vgg.; dez., Wilhelmus Sagarus, t.a.p., 1919, 115 vgg.; dez., Een Amerikaansch boek over Wessel Gansfort in Ned. Theol. Stud. (XXXI) 1918, 206 vgg., Impugnatorium M. Antonii de Castro O.P. contra epistolam M. Wesseli Groningens is ad M. Jacobum Hoeck, de indulgentiis, opnieuw uitgegeven en toegelicht ('s Grav. 1919).
van Rhijn