Leiden op en in den nacht van 1 op 2 Oct. begon de aanval op Zoeterwoude en den Kerkweg, waar hij Valdez' troepen terugdreef. De Lammerschans, de eenige hinderpaal nog, werd 2 Oct. door de Spanjaarden verlaten en Boisot drong nu snel tot Leiden door, waar hij in den vroegen morgen van 3 Oct. met eenige voorraadschepen langs den Vliet binnenkwam. Hij werd er als redder begroet, ontving er den 5den den Prins mede en regelde met hem de vervolging der Spanjaarden en de oprichting van een fort aan De Kaag. Een gouden penning met de afbeelding van Sanherib's beleg van Jeruzalem werd hem vereerd. Eerst 15 Oct. verliet hij met den Prins de stad. Te Delft ontving hij van de Staten van Holland een gouden eereketen. Den 30sten keerde hij naar Zeeland terug. Op aandrang van den Prins deed hij half December een aanslag op Antwerpen, in verband met een orangistische samenzwering aldaar, die evenwel geheel mislukte. Hij trad 18 Jan. 1575 in het huwelijk met Louise, dochter van jhr. Arend van Dorp, en vestigde zich met zijn gezin in de abdij te Middelburg, waar men hem hoog vereerde. Weldra was hij weer diep gewikkeld in de maatregelen tot verdediging van Zeeland, in het bijzonder thans van het zeer bedreigde Zierikzee, en kruiste met zijn vloot voortdurend op de Schelde en de Zuid-Hollandsche wateren. Een poging om de Spaansche troepen voor Zierikzee aan den brabantschen kant af te snijden mislukte 27 April 1575; hij bracht er bij Roemerswaal nauwelijks het leven af. Bij een poging tot ontzet van Zierikzee (27 Mei 1576) raakte zijn schip bij Borrendamme aan den grond, kantelde om en verdween in de diepte; onder de oogen van den Prins, die den tocht medemaakte, kwam de ‘vaillant gentilhomme’ met 150 zijner matrozen in de golven om. Zijn lijk
werd in de Abdijkerk te Middelburg begraven. Een gedenkpenning vereeuwigde zijn dood. Hij liet geen kinderen na. Zijn weduwe hertrouwde (1583) met den franschen edelman Hector de Créqui en stierf 31 Maart 1585 te Abbeville.
Geschilderde of geteekende portretten van hem komen niet voor. 's Rijks Prentenkabinet bezit 4 gegraveerde, n.l. door Corn. Visscher, J. Houbraken, J. Punt en een onbekende, waarvan alleen het eerste betrouwbaar is.
Over hem: J.B. ridder De van der Schueren, Louis de Boisot (Leiden 1894), voor een groot deel geput uit het archief van Arend van Dorp, waarin ook dagbocken van B.'s hofmeester Lengelle 1573/6.
Blok