gedurende de Middeleeuwen (Gron. 1893), dat, zooals de titel aangeeft, een behandeling is van ‘grondtrekken, bronnen en latere geschriften’ en als zoodanig nog altijd waarde heeft. Voor de oudere middeleeuwen had hij veel vroeger nog een soort leerboek uitgegeven onder den titel Hoofdgebeurtenissen en hoofdpersonen uit de eerste helft der middeleeuwen (Gron. 1857).
Ten slotte heeft Wijnne zich veelvuldig bezig gehouden met de Nederlandsche geschiedenis. Allereerst zijn te noemen zijn bronnenpublicatiën. Een uitgave, die ook voor de algemeene geschiedenis van Europa haar belang heeft, is die van de Négociations du comte d'Avaux, ambassadeur à la cour de Suède, pendant les années 1693, 97 et 98 (Werken Hist. Gen. Nieuwe serie 33-36; Utrecht 1882-83, 3 dln. 4 bdn.). Daarnaast behoudt de bronnenpublicatie over De geschillen over de afdanking van het krijgsvolk in de Vereenigde Nederlanden in de jaren 1649 en 1650 (Werken als voren 41; Utrecht 1885) haar waarde. In goede inleidingen wordt de beteekenis der documenten uiteengezet; alleen is Wijnne in zijn tweede publicatie al te scherp in zijn oordeel over Willem II en zijn politiek. Evenals over de oudheid heeft hij een groot werk over onze geschiedenis willen schrijven; daarvan verscheen het eerste deel onder den titel Geschiedenis der Nederlanden (Gron. 1873). Nog gaf hij een bundel Geschiedenis (Gron. 1872), waarin hij over allerlei onderwerpen (het leerstelsel, het Bestand enz.) het zijne zegt.
Wijnne was een merkwaardig man, wiens persoonlijkheid indruk maakte op wie met hem in aanraking kwam. Hij was een man van een vast karakter, die zich zelfstandig een meening vormde en daarbij bleef; een eerlijk man bovendien, ook tegenover zich zelf en zijn wetenschap. Hij was een onvermoeid en scherpzinnig navorscher van bronnen en feiten; dat hij daarbij het belangrijke dikwijls uit het oog verloor en zich verdiepte in allerlei kleinigheden van geringe waarde, kan men voortdurend opmerken. Het was deze neiging tot het bijzondere, die Wijnne's werk in alle opzichten kenmerkt. Het trekken van groote lijnen, het zien van verre perspectieven, het uitbeelden van een groot historisch geheel was zijn zaak niet. Daarom ook werden zijn lessen niet steeds gewaardeerd; daarom ook zijn zijn boeken zoo eentonig en zonder verheffing. Maar zijn werk is betrouwbaar; al geeft hij niet steeds wat men zou verwachten en wenschen, wat hij geeft kan hij verantwoorden.
Zie: Utrechtsche Studentenalmanak 1900, 179 vlg. aangevuld door opgaven der firma J.B. Wolters te Groningen.
Brugmans