[Thissen, Franciscus Hubertus Josephus]
THISSEN (Franciscus Hubertus Josephus), geboren te Roermond 1 Januari 1839, aldaar priester gewijd 21 Maart 1863, als leeraar te Rolduc aangesteld 11 October 1863, tot pastoor te Amstenrade benoemd in September 1883 en aldaar overleden 1 September 1907.
Pastoor Thissen is een der belangwekkendste figuren uit de geschiedenis der journalistiek in Limburg. Het zwaard des woords was hem wel toevertrouwd. Na zijn benoeming als pastoor te Amstenrade trad hij op als hoofdredacteur van de Limburger Koerier, en hij heeft dit blad van een eenvoudige dorpscourant in weinige jaren gemaakt tot een der meest gelezen bladen door zijne hoofdartikelen, vaak geteekend met Th. Zelfs de meest dorre onderwerpen wist hij door zijn pen ziel en leven in te storten. Hij legde er zich op toe om in den Limburgschen volkstoon te schrijven en is daarin meesterlijk geslaagd. Wat Conscience voor Vlaanderen deed, is Th. voor Limburg gelukt: hij leerde het volk lezen. De schaduwzijde van zijn talent was, dat hij zich soms wat al te strijdlustig toonde. Zijn polemiek was meestal scherp en op den man af. Maar zijne gebreken waren een natuurlijk gevolg van zijne deugden, want het was hem enkel en alleen te doen om de zaak, waaraan hij zich gewijd had, te dienen met geheel zijn hart, en de beginselen der christelijke politiek ingang te doen vinden bij het volk. Intiem was Thissen een man, zoo gemoedelijk, zoo vriendelijk en gul als men maar zelden ontmoet. Als herder zijner parochie genoot hij de liefde der dorpelingen door zijn onuitputtelijke liefdadigheid en hulpvaardigheid. Wie de eenvoudige, ronde, soms wat boersche maar altijd mannelijke taal zijner artikelen leest, zal niet licht vermoeden, dat de auteur iemand was met litterairen smaak, een beminnaar der klassieke letteren met een rijke literatuurkennis, waarvan hij blijken gaf gedurende de twintig jaren, dat hij te Rolduc als docent werkzaam was. Op sociaal gebied is Thissen de groote ijveraar geweest voor de spoorlijn Sittard-Herzogenrath, waarvan de tot-stand-koming zoo
nauw verband houdt met de ontplooiing der Limburgsche mijnindustrie.
Zie: Geïllustreerd Zondagsblad voor katholieken. Uitgave van De Tijd en De Morgenpost (8 Sept. 1907), waarin ook portret voorkomt; H. Knippenberg in Limburger Koerier (7 Sept. 1907), waarin ook uittreksels der artikelen van De Tijd en De Gelderlander; Kerknieuws in de Limburger Koerier (5 Sept. 1907); De Mijnwerker, orgaan voor het Limb. kotenbekken (13 Sept. 1907).
Knippenberg