o.a.B.W.A.E. baron Sloet tot Oldhuis en jhr. A.J. Beelaerts van Blokland, die hij beiden reeds op de school te Elburg had leeren kennen; met den eerste onderhield hij dichterlijke briefwisseling tot zijn dood. In 1873 gaf Sloet op zijn aansporing een bundeltje Herfstdraden in het licht (niet in den handel). Als dichter had Burlage reeds als utrechtsche student naamgemaakt. De toen door hem in den Stud.-Almanak geplaatste verzen deed hij in 1836 met eenige andere onder den titel Herinneringsoffer (m.pl.) te Utrecht het licht zien. Hierop volgden: Akademische tafereelen ontworpen en geschetst tijdens het tweede eeuwfeest der Utrechtsche Heogeschool (1839); De nieuwe Beurs van Amsterdam (1845); Verleden en heden, een lied den Koning gewijd (1863, anoniem); De Jobsiade, d.i. het leven, de gevoelens en daden van Hieronymus Jobs den candidaat, uit het Hgd. (1848); Onthoudt uw dag, een gelegenheidsstuk in vier bedrijven met een dichterlijke toewijding aan de vereeniging het Metalen Kruis (1856); Iets over den Zeeuwschen dichter Beronicius (z j.); Aan den zwaarverminkten zeeman J.C. Pieter 1856 te zijnen voordeele uitgegeven (1856); Metalen Kruis-mijmeringen van een hardnekkig zondaar (1858); Aan Neêrlands laatste vlag op het grondgebied van Belgie, herdrukt met den titel: Aan Neérlands laatste vlag op de citadel van Antwerpen; De fraternisalie tusschen het IJzeren kruis van Belgie en het Metalen kruis (ter ontrading eener ter nauwe verbroedering tusschen de oude strijders); Aan de mannen van Naarden met de zilveren medailte 1863; Een stem uit het Metaten kruis aan het ramtorenschip Prins Hendrik der
Nederlanden (1867); De laatste droom van Sjoerd Zeepema; Inspectie over de zes jaren te paard, van den gewezen dragonder P. Dekker Jr. (1852); De gepasporteerde onderofficier der cavallerie. Als liefhebber van het tooneel bewerkte hij behalve het gemelde tooneelspel nog verscheiden andere, als: Zij is krankzinnig; - Arthur of zestien jaren later; - Maurice; - Clemence, of de dochter van den Advocaat; - Marcel; - Vreugde baart angst; - Kruiwagens. - Mama, en De Eerste bruidsdag. Ook vertaalde hij het Encomium Guilielmi I van zijn vriend Boot in het Hollandsch.
Hij is ook de oprichter der ver. ‘Het metalen Kruis’.
Burlage was sedert 1838 gehuwd met Annette Volck, die hem eenige kinderen schonk.
Zie: C.H.B. Boot in Levensber. Letterk. 1874, 93; Hofdijk, Gedenkboek der feestv. van het met. kruis en Amsterdamsche Courant van 11 Dec. 1873, Avondeditie.
Zuidema