[Reede van Saesveld, Berndt van]
REEDE VAN SAESVELD (Berndt van), heer van Saesveld, zoon van Bitter (zie kol. 1003) en van N. Droste. Volgens oude overleveringen zou hij bij ongeluk manslag hebben begaan op zijn ouderen broeder Goert, waarom hij uit zijn geboorteland de vlucht moest nemen en van zijn ouderlijk erfgoed werd ontzet. Hij week naar Overijsel.
Berndt van R. komt in 1392 voor als helper van Evert van Ulft tegen Deventer; volgde in 1395 Frederik van Blankenheim, bisschop van Utrecht, in den oorlog tegen Reinald, slotvoogd van Coevorden, doch werd door Gijsbrecht van Bronchorst, heer van Borculoo, aanhanger van Reynald, gevangen genomen en niet vóór 1397, toen de vrede werd gesloten, in vrijheid gesteld.
Hij en Clawes van Overhagen komen 13 Nov. 1409/10 voor als keurnooten en gerichtslieden te Oldenzaal. Berndt van Reede en Evert van Reede (vermoedelijk Evert van Rhemen, heer van Reede) ontzeggen Maandag na beloken Paschen 1427 Rudolph van Diepholt, verkozen bisschop van Utrecht, ten behoeve van Arnold, hertog van Gelre.
Zijn vrouw, in alle genealogieën Soldelina van Saesveld geheeten, is mij nergens onder dien naam voorgekomen. In 1406, 19 Maart, komt echter Berndt voor met zijn vrouw Alheyt (Aleid) en zijn zoon Henric en verkoopen op dien datum aan Clawes van Overhagen en diens vrouw Steyne de twee deelen van de grove tienden en de smaltienden over den Coldenhof, zooals die aan Godeken van Saterslo, bijgenaamd ‘de Moylicke’ toebehoorden. Deze Godeken, anders Goert van Saesveld geheeten, was zijn schoonvader, de schoonmoeder wordt gezegd uit het geslacht Klencke te zijn. Door dit huwelijk kwam Saesveld (14 Mei 1397) in het geslacht van Reede. Het was echter in 1360 door bisschop Jan van Arkel verwoest en werd eerst in 1514 door Adriaen van Reede van Saesveld (1) herbouwd.
Van de kinderen uit dit huwelijk is er slechts één met zekerheid bekend, t.w. Hendrik (kol. 1044).
Zie: Revius, Daventria Illustr., 86; Tijdrekenk. Reg. van Overijsel B, 180; Archief v. Ootmarsum, 16; Archief van Oldenzaal, 6; en een paar bronnen, genoemd door Ferwerda, Wapenboek (geneal. v. Reede).
Regt