naam firma Joh. Müller & Comp. gedreven, doch sinds laatstgenoemd jaar wederom door M. alleen. Müller werd alom geroemd als een bekwaam en hoogstaand man, die strenge eischen stelde aan zich zelf en aan zijn vak. Als uitgever onderscheidde hij zich door zin voor degelijkheid en ernst. Zijn huis stond lang bekend als een vereenigingspunt voor mannen van wetenschap en kunst uit verschillende landen.
Zijn uitgaven bewegen zich hoofdzakelijk op het gebied van rechtsgeleerdheid, staatswetenschappen, geschiedenis en classieke letteren. Ook voor het onderwijs heeft hij veel gedaan, o.a. door zijn handleidingen tot de kennis van indische en andere aziatische talen. Als de voornaamste schrijvers die hunne werken aan de pers van Joh. Müller toevertrouwden noemen we: Kemper, Thorbecke, den Tex, Asser, de Bosch Kemper, Groen van Prinsterer, van Hall, Bakhuizen van den Brink en Heemskerk; verder brengen de namen van Cobet, van Limburg Brouwer, van Lennep, Madvig, Roorda, Francken enz. menig door hem uitgegeven boek in herinnering. Als tijdschriften verschenen bij Joh. Müller o.a. de Jaarboeken voor Rechtgeleerdheid; het Rechtsgeleerd Bijblad; het Archief voor Geneeskunde; de Tijdgenoot; het Nederl. kruidkundig archief; het Staatkundig jaarboekje en de Bijdragen tot de kennis der gymnasiën.
Op 70-jarigen leeftijd overleden, liet Joh. Müller in 1853 zijn zaak na aan zijn zoon Christiaan M., die haar voortzette tot zijn dood 1883.
Zie: Levenber. Letterk. 1853, 305; Krusemans, Bouwstoffen I, 136 en 774, en Bijdr. Nederl. Boekh. I, 55.
Zuidema