burgo (Arenaci 1643). In de koninklijke bibliotheek in den Haag bevindt zich een exemplaar der eerste folio-uitgave van de Topica met tal van handschriftelijke aanteekeningen en een van de uitgave der Consilia van 1594 uit de bibliotheek van den bekenden jurist Gos. van Steenler.
Uit zijn geschriften blijkt de groote belezenheid van Everardi. De verschillende werken der glossatoren worden met de klassieke literatuur voordurend aangehaald, vooral Cicero. In de ‘Preambula’ noemt de schrijver als zijn leermeesters te Leuven Arnoldus de Beka en Petrus de Thenis. In de ‘Prefatio’ wordt over het - ten onrechte door sommigen in twijfel getrokken - professoraat te Leuven van den schrijver iets medegedeeld. Uit verschillende plaatsen van de Topica blijkt, dat het voor de studenten der leuvensche hoogeschool is geschreven. Johannes Munterius voegde er een uitvoerig register aan toe, opgedragen ‘omnibus Juris studiosis.’ Everardi wordt geroemd om zijn buitengewoon geheugen; als magistraat wordt hij als man van groote onpartijdigheid en eerlijkheid geprezen. Groot vertrouwen stelde Karel V in hem. Met Erasmus stond hij in briefwisseling. Een brief van Erasmus aan hem van 24 Dec. 1525 over het huwelijk van Luther wordt vermeld door H. Brugmans, Verslag van een onderzoek in Engeland naar archivalia ('sGrav. 1895) 387.
De naam zijner vrouw wordt ons vermeld als Elisabeth van Blioul of van Bladel. Het lijkdicht van zijn zoon noemt haar: ‘Bladellae stirpus Elissa.’ Bij haar was hij vader van een talrijk kroost. Als zonen zijn bekend: Pieter (geestelijke), Franciscus, Everard (president van den Grooten Raad te Mechelen), Nicolaas Grudius (overl. in 1571 als gezant te Venetië), Adrianus (kanselier van Gelderland) en de beroemde dichter Janus Secundus. Isabella van Grijpskerke, hun dochter, volgt in dit deel.
Zijn portret is gegraveerd door Ph. Galle.
Zie: W.J.C. van Hasselt, Het geslacht der Nicolai, en de portretten van Joannes Secundus, in De Gids, Mengelingen III (1839) 356 v.v.; P. Bosscha, Joannis Nicolaii Secundi Hagani Opera Omnia (Lugd. Bat. 1821) voorrede; F.C. von Savigny, Geschichte des Röm. Rechts im Mittelalter VI, 465 v.; R. Stintzing, Geschichte der Deutschen Rechtswissenschaft I, 118 v., 145, 339, 525 v.; Analectes pour servir à l'hist. eccl. de la Belgique XXVII (1898) 309; J. de Wal, Collectanea (hs. leidsche univ. bibliotheek) VI, 51, 67v.; XI, 148v.; J.H. de Stoppelaar, Inventaris v.h. oud archief der stad Middelburg (Midd. 1883) no. 1271, 1286 (over zijn zoon Franciscus).
van Kuyk