[Trappen, Joos van, gezegd Banckers]
TRAPPEN (Joos van, gezegd Banckers), overl. 1648; een van de meest verdienstelijke staatsche zeeofficieren. Hij ging als gewoon matroos naar zee, klom op tot kapitein, waartoe hij in 1624 benoemd werd. Als zoodanig was hij tegenwoordig bij de verovering der Zilvervloot in 1628 als bevelhebber op het schip Neptunus (24 stukken) en ook bij den aanslag op Fernambucq in Brazilië onder Loncq, in hetzelfde jaar. Hij maakte zich zeer verdienstelijk bij zijn optreden tegen de Duinkerkers. Met één schip hield hij zich staande tegen 13 vijandelijke schepen, en boorde er 3 van in den grond. In 1637 bestreed hij met vier schepen, waarvan hij commandeur was, met succes 7 Duinkerkers en was vice-admiraal onder Maarten Harpertsz. Tromp in den slag bij Duinkerken op 18 Febr. 1639, waarbij de vijand met groote verliezen teruggeslagen werd. Als belooning ontving hij daarna een gouden keten met penning en twee duizend gulden van de Staten.
Hij was een der onderbevelhebbers van de zeemacht onder Tromp, die was uitgezonden om de spaansche vloot in 1639 in het kanaal en op de vlaamsche kust tegen te houden, welke onderneming eindigde met de schitterende overwinning op de reede van Duins, 21 Oct. van dat jaar. In 1646 ging hij als admiraal van de W.-I. Compagnie naar Brazilië, kwam na veel tegenwind te Olinda, waar hij alles in wanorde vond, en behaalde verschillende overwinningen op de opstandelingen. In 1640 had Portugal zich van Spanje losgemaakt. Er was daar dus een eigenaardige toestand ingetreden, daar wij toen nog geen oorlog met Portugal hadden maar tegen de portugeesche kolonisten streden. In de baai de los Todos Santos boorde hij zeven schepen in den grond en maakte er negen buit.
Hij stierf op de terugreis. Zijn beide zoons Adriaan en Joos brachten het lijk van hun vader naar Zeeland.
Zijn door H. Berchmans geschilderd portret is in het museum Boymans te Rotterdam. Gegraveerd is het o.a. door C.v. Dalen.
Zie: de la Ruë, Heldhaftig Zeeland 120; de Jonge, Nederl. Zeewezen, register op Banckers; Aitzema, Saken van oorlog en staat; Brandt, Leven van de Ruyter; Nagtglas, Levensberichten van Zeeuwen II, 775 v.v. Tijdschrift toegewijd aan het Zeewezen van J.M. Obreen 2de reeks X, 122, v.
Boldingh