[Coenen van 's Gravesloot, Jan François Leonard]
COENEN VAN 'S GRAVESLOOT (Jan François Leonard), ontvanger der in- en uitgaande rechten en accijnsen te Leiden, verdienstelijk beoefenaar der geslacht- en wapenkunde, 20 Dec. 1817 te Utrecht geb. en 28 Dec. 1885 ald. overl. Zijn ouders waren Mr. Jacob Diederik Coenen, heer van 's Grave sloot, eerst lid van den raad van Utrecht en vervolgens thesaurier dier stad, en Sara Johanna Balthazarina van der Upwich. In 1847 kreeg hij zitting in de ridderschap van Utrecht, van welk college hij tot de opheffing ervan op 29 Mei 1880 lid gebleven is. Vóór Coenen de betrekking van ontvanger der in- en uitgaande rechten te Leiden bekleedde, was hij controleur der directe belastingen en accijnsen eerst te Amersfoort (1842-69), daarna te Groningen (1869-72). In alle drie plaatsen bekleedde hij bovendien tal van andere maatschappelijke betrekkingen. Ook was hij mede-administrateur van de Stevens-fundatie te Utrecht, een stichting van wijlen den notaris Stevens, bestaande uit een 50 tal vrije woningen voor nijvere handwerkslieden.
Coenen heeft enkele belangrijke bijdragen geschreven in de Nederl. Heraut (o.a. een opstel over het Familiegraf van Oldenbarneveld te Amersfoort); in de Heraldieke Bibliotheek van 1874 komt van hem voor een art. Genealogie van het geslacht de Veer. Ook gaf hij in laatstgenoemd tijdschrift een verslag van een in zijn particuliere bibliotheek aanwezig en uit die van Jacobus Koning afkomstig wapenboek op perkament, dat tot de oudste heraldieke gedenkstukken behoort en vervaardigd is door den heraut Beijeren (Claes Heynenzoon). Behalve voor de genealogie en de heraldiek heeft Coenen zich o.a. ook verdienstelijk gemaakt voor de topographie; zoo werkte hij jaren lang aan een topographischen en historischen atlas van de prov. Utrecht.
Hij was te 's Gravenhage 22 Aug. 1849 gehuwd met jonkvr. Charlotta Ludovica Theodora von Pestel en ontving in 1880 te Leiden zijn eervol ontslag, waarop hij zich metterwoon in Utrecht vestigde.
Zie: Levensber. Letterk. 1886, 340.
Zuidema