gekocht: ‘... Een geschenk voor een vriendin die trouwen gaat, ziet u.’ Maar de verkoopster had niet eens geluisterd, een bon geschreven en het geld aangenomen. Louise kent de opeenvolging van de verschillende onderwerpen al uit haar hoofd. Telkens herleest ze dezelfde bladzijden, want er is iets dat ze nog beter zou willen weten, wat ze reeds zou willen voelen, om nog sterker en bewuster tegenover hem te kunnen staan. Zo, met De Erotiek in het Huwelijk in haar handen, valt ze dan ten slotte toch in die slaap met de confectie-dromen.
Binnen een week wist iedereen in die noordelijke provinciestad dat Simon en Elisa gingen scheiden. Daar had Klazien weer voor gezorgd. Ze had het wel niet openlijk gezegd, ‘maar nietwaar, als mevrouw werkelijk voor haar gezondheid op reis was gegaan, dan had ze niet zo veel persoonlijke dingen meegenomen waar ze blijkbaar aan gehecht was. Er is zelfs een vaasje weg, nee, nog mooier, het schoorsteenkleed uit de slaapkamer is ook verdwenen. Dus ze komt vast en zeker niet meer terug. Waar de kinderen zullen blijven weet ik ook niet, jullie moeten me nou niet het hemd van 't lijf vragen...’
In plaats dat Simon het door de houding van zijn leerlingen moeilijker zou krijgen, was het of die schijnbaar zo ongevoelige adolescenten daar in de schoolbanken iets begonnen te begrijpen van het kortstondige van iedere verbintenis, waarvoor de dood een oplossing is, stellig, maar waarvoor ook nog zo vele andere uitwegen bestaan. Simon, van zijn kant, legde zich er in die dagen op toe zijn lessen zo boeiend mogelijk te maken. Hij behandelde in de hoogste klassen de moderne Franse schrijvers en telkens ontmoette hij in deze romans familiedrama's met dezelfde uiteindelijke afloop, maar steeds bleef hij in de literatuur als aanleiding van een scheiding naar het probleem der godsdienst zoeken.
Intussen toonden ook zijn collega's zich buitengewoon vriendelijk. Ze inviteerden hem op de thee - iedereen was ervan