Vegtvliet ligt op de westelijke Vechtoever aan de noordelijke zijde van Breukelen. Het huis werd omstreeks 1670 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse koopman Willem van den Broeck naar een ontwerp door Philips Vingboons. Een ingrijpende verbouwing van omstreeks 1750 gaf het huis zijn tegenwoordige uiterlijk. De entree van het huis is, evenals het toegangshek aan de Rijksstraatweg, in een late Lodewijk XIV-stijl uitgevoerd. Voor de hoeklisenen van de gevel staan twee beelden van de Amsterdamse beeldhouwer Ignatius van Logteren. Vegtvliet werd aan het begin van de jaren zeventig gerestaureerd.
Foto RDMZ, A.H.C. Schollen, 1981.
Beschrijving van het toegangshek
Het van omstreeks 1750 daterende hek bezit gebeeldhouwde hardstenen pijlers met inspringende hoeken, aan de vooren achterzijden smalle verdiepte velden met rocaillemotieven en aan de zijkanten een blokvormig motief. Onder de geprofileerde afdekkingen is de naam van het huis gehakt en zwart geschilderd. Op de pijlers bevinden zich gebeeldhouwde voetstukjes waarop lantaarns waren geplaatst. In plaats daarvan zijn nu kleine bolvormige hardstenen bekroningen aangebracht. Het hek bezit twee doorgangen: een brede hoofddoorgang en rechts daarvan een deurtje voor voetgangers. De hekvleugels van de hoofddoorgang zijn geplaatst tussen ‘open hekstijlen’: aan elke zijde twee op enige afstand van elkaar geplaatste stijlen waartussen en waarop symmetrisch ornament in Lodewijk XV-vormen is aangebracht. De hekvleugels bestaan uit strak spijlenwerk. De bovenste liggers zijn uitgevoerd in gebogen lijnen, in het middendeel bekroond door een eenvoudig symmetrisch motief, waarbij ook de tamelijk hoog geplaatste slotplaat fungeert als decoratief element.
Het hek staat op een uitwaaierende gemetselde dam. Langs de randen liggen hardstenen afdekbanden, overgaand in een laag muurtje waarop een eenvoudige ijzeren leuning met beëindigingen in de vorm van dierenkoppen staat.
Enkele afmetingen
Totale breedte ruim 700 cm,
doorgangsbreedte 286 cm,
voetgangersdoorgang 114,5 cm,
stijlen 5 × 5 cm,
liggers 5 × 3 cm,
diameter spijlen 2,8 cm,
ornament 2,4 × 2,4 cm en 2,4 × 1,2 cm.
[pagina 97]
[p. 97]
Lithografie door P.J. Lutgers uit ‘Gezigten aan de rivier de Vecht’, 1836, repro RDMZ.