Beschrijving van het toegangshek
Dit toegangshek dateert van omstreeks 1670 en vormt één geheel met een naar de straatzijde toe uitwaaierende gemetselde dam. De hekpijlers zijn opgemetseld uit een bruine handvormsteen vechtformaat en bezitten inspringende hoeken, rechte gefrijnde plinten en gebeeldhouwde afdekkingen van Bentheimer zandsteen. Het metselwerk is niet authentiek. De bovenzijden van de afdekplaten zijn voorzien van min of meer florale motieven, welke ook aangebracht zijn op de platte vaasvormige bekroningen. Tegen de afdekkingen zijn gebeeldhouwde en gepolychromeerde wapenschilden aangebracht. Onder de afdekking bevinden zich gladde en witgeschilderde natuurstenen vlakken waarop in zwarte letters de naam ‘Het Huys-Ten Bosch’ is geschilderd. De hekvleugels bestaan uit strak spijlenwerk zonder ornament. De ronde spijlen eindigen aan de bovenzijden in glad uitgesmede lange punten, hetgeen nog slechts een enkele maal wordt aangetroffen bij oudere toegangshekken. De liggers zijn
Het Huis ten Bosch met aan de linkerzijde het toegangshek. Lithografie door P.J. Lutgers uit: ‘Gezigten aan de rivier de Vecht’, 1836.
Repro coll. RDMZ.
voorzien van een afdeklijst. Opmerkelijk is dat de stijlen waaraan de hekvleugels draaien aan de onderhelft vierkant zijn, na de middelste ligger achtzijdig en ter hoogte van de bovendraaipunten (stropbeugels) geheel rond. De stropbeugels zijn van het type dat bij 17de- en ook 18de-eeuwse hekken algemeen werd toegepast, zoals bij het hek van Bolenstein te Maarssen. Het smeedwerk is in een goede staat en zwartgeschilderd. In de Vechtstreek bevindt zich nog een tweede voorbeeld van dit type hekvleugels bij het hek van de verdwenen buitenplaats Ouderhoek, eens gelegen aan de noordelijke zijde van het dorp Nieuwersluis (thans Rijksstraatweg 47 te Nieuwersluis).