Hongarijë, hetzelfde zal men morgen in Frankrijk, België en Nederland doen, wanneer men er de kans toe ziet.
In Irun waren wij in een gevangenis met Russische krijgsgevangenen. Wij deelden hun mede, dat op de tentoonstelling te Parijs in het tentoonstellingsgebouw der Sowjets, een groote schilderij te zien was, waarop Stalin staat afgebeeld temidden van al de hooge officieren, van wie er, ofschoon dit schilderij eerst dit jaar gemaakt is, reeds verschillende zijn doodgeschoten. Zij wisten hiervan niets af, maar bleken er van den anderen kant ook niets van op te kijken. Op slot van zaken wen je aan alles, zelfs aan een Stalin, van wien Kamenew, die het weten kon, heeft gezegd ‘nooit gedacht te kunnen hebben, dat onder communisten zulke schurken als Stalin zouden kunnen worden aangetroffen’.
Zijn geest van tyrannie loopt parallel met die van het communisme. De tweede les, die Spanje ons geeft, is: dat, in wat voor huid de marxisten zich ook mogen steken, het bloed kruipt, waar het niet gaan kan en, bij belangrijke gebeurtenissen, hun wezenlijken aard weer voor den dag komt. Zij kunnen nationale liederen gaan zingen, het Koningshuis gaan erkennen, braafjes ridderorden aanvaarden, vroom gaan doen en zeggen, dat zij toch vooral niets tegen den godsdienst hebben, zij blijven niettemin wolven, ook al is hun vacht veranderd.
Dit is in de Spaansche kwestie weer zeer duidelijk gebleken.
Alles, wat Marxistisch was, verdedigde hetgeen in Spanje door de Marxistische regeering gedaan werd en hielp het aan geld en oorlogsmateriaal. Het Volksfront in Frankrijk deed een hartroerenden oproep voor de Spaansche kameraden, die heetten te strijden voor ‘vrijheid en democratie, tegen de bloedhonden van het fascisme’.
Millioenen francs werden voor de broeders van het Frente popular opgebracht.
De A.J.C., die buiten de politiek heet te staan, betuigde haar solidariteit met de moedige Spaansche ‘legale’ regeering, die voor de vrijheid en tegen het fascisme streed.
In hun sympathie voor de rooden in Spanje, sloten zich, ondanks al hun geschillen en kibbelarijen, de marxistische of linksche partijen en vereenigingen aaneen tot een volksfront. Het Volk, de Tribune, Het Volksdagblad in Nederland, alle stonden dag in, dag uit, vol met loftuitingen op de z.g. wettige regeering.
De C.P.N., als dienstknecht van Daniël Wolf, vroeg bij monde van Lou de Visser aan den Minister van Buitenlandsche zaken ‘aan de regeering der Spaansche republiek, met wie zij normale en vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt’, handelsvrijheid en de gelegenheid tot aankoop van krijgsmateriaal in ons land te geven.