Een pers-chef:
Een woordvoerder:
Een voorlichtingsambtenaar:
Een public-relations-officer:
Een minister:
Let maar eens op bij de volgende tv-uitzending. Voor elk openbaar optreden weet hij dat zijn woorden alleen voor hen zijn die erdoor overtuigd kunnen worden, en dat er andere manieren zijn om af te rekenen met degenen die niet (meer) door woorden overtuigd willen worden.
Ongetwijfeld is ook een beeld - bij het zichtbaar maken van abstrakte machtsverhoudingen - slechts een beeld, maar zegt het beeld niet meer dan de bijbehorende tekst?
Leesles. Een dwarsligger is eigenlijk een dwarsliggende onderbalk, waarop de rails van een spoorbaan rusten. We noemen iemand een dwarsligger als hij dwars tegen anderen ingaat. Iedereen is het met een plan eens, maar eentje gaat er tegen in. Je kunt dan zeggen: ‘Hè, daar heb je die vervelende dwarsligger ook weer.’
De stakende spoorwegarbeiders breken de spoorrails op: Een krantekop. De knapste van de klas: ‘De dwarsliggers breken de dwarsliggers op!’ Hilariteit en gestommel, de meester glundert om zo'n bolleboos.
De grijsheid van de foto's suggereert smerigheid. De kreukels in de grijze uniformen, de schimmelige kontouren van de konfererende heren, de halfschaduwen op de bleke gezichten onder de gedeukte hoeden, de vale witte jassen, de gerafelde toga's, de scheve glimlach van de dames met gebarsten kalkwangen en gehavende veren, alles ziet er besmeurd uit, zelfs hun brilleglazen zijn beslagen.
Deze smerigheid is geen bevestiging van het abstrakte vooroordeel Macht is altijd korrupt, maar van de stelling dat met de demokratiese mogelijkheden gemanipuleerd wordt door bezittersgroepen die bij het handhaven van achterhaalde toestanden alle belang hebben. Die macht is smerig omdat die politici demokratiese gebaren maken terwijl ze in werkelijkheid slechts beslissen ten gunste van de nieuwe aristokratie, de industriële elite. De stelling dat de macht ook in de parlementaire demokratie smerig is komt voort uit de ervaring van de