Niet via één droom maar via vele dromen komt de waarheid aan het licht.
Een bal die incestueus heen en weer wordt gespeeld tussen maker en publiek, terwijl beide partijen een afgeronde overtuiging voorwenden.
De motie van S. wordt bij zitten en opstaan verworpen.
De enige beweging waartoe hij in staat lijkt is de kreeftegang.
‘Ik geloof dat het betoog van een auteur altijd hetzelfde is. Maar het is erg inspirerend om met elke tekst de vorige tegen te spreken.’
‘Zíj houden van boeken die vol staan met dingen die zij al weten, meeslepend en zonder tegenstrijdigheden uiteengezet...’
‘De standpunten moeten worden uitgewerkt door ze te veroveren op de tegenstander - ook op de tegenstander in onszelf.’
Tese. Antitese. Protese.
De held is een typies marginale figuur, een zwerver, vaak een wees, in ieder geval zonder familiebanden, heen en weer geslingerd door de wendingen en wentelingen van het lot.
Hij zat een beetje ineengedoken aan tafel, in z'n badjas. Hij had geprobeerd zich de droom te herinneren die hij had gehad juist vóór het wakker-worden. Een onaangename droom.
Een jonge vrouw met loshangend haar staat bij een bomkrater te schreeuwen. Geluidloos. Onder haar armen beginnen zich grote donkere vochtplekken af te tekenen.
Intussen is het een godverlaten zondagmiddag in een provincie-stad: schimmelige stilte bij de pompstations, de kantoorgebouwen, in de bars en automatieken, op de balkons.
Palimpsest. Een perkamentrol die na afkrabbing van de oorspronkelijke tekst, opnieuw (door anderen) beschreven wordt.