zen
van die greep op de werkelijkheid. Het is eigenlijk een strijd tussen beheersing en verlies, tussen orde en chaos, tussen verovering en nederlaag, integratie en desintegratie, noem maar op. Men is vrij als men de werkelijkheid beheerst en onvrij als men onder druk staat van de chaos.
Dat komt tot uitdrukking in mijn werkwijze: het voortdurend vat proberen te krijgen op de chaos, het aanbrengen van hiërarchie in de handeling. De opvatting van Vogelaar en anderen is niet dat de mens verovert maar ondergáát. Hij is slachtoffer van de chaos. Dat is een zeer essentieel verschil. Ik probeer een geestelijke activiteit weer te geven, terwijl Vogelaar en Joyce de zintuigelijke gewaarwording van de werkelijkheid weergeven. Doordat zij zeer weinig structureren in hun boeken is die realiteit tegelijk chaos. Het blijft materie. Het komt niet verder dan de dingen op zich.
Volgens mij staat de mens niet stil bij de materie, maar legt hij een bepaalde zin in de dingen, een bepaalde orde, opbouw, structuur. Hij verricht een zingevende arbeid. Hij ondergáát de dingen niet maar verovert ze. Vogelaar geeft een zintuiglijke chaotische wereld, terwijl de roman een structurele wereld is, een wereld van de geest. Doordat zijn personages niet boven die zintuig-lijkheid uitkomen ontbreekt bij hen identiteit als energie om de chaos te bedwingen.’
Over de invloed van anderen op zijn werkwijze zegt hij:
‘Wat stijl betreft ben ik beïnvloed door Van het Reve. Wat schrijftechniek betreft - via een vriend - door Gombrowicz. Toen ik met “De strategie” bezig was, las ik “Pornografie” van Gombrowicz. Dat materiaal kon ik prachtig gebruiken. Gombrowicz reikte mij als het ware de helpende hand. Zijn opvattingen van werkelijkheidsbenadering sloegen precies aan bij dat waar ik mee bezig was in mijn roman.
Het stilstaan bij een bepaald moment en daar zoveel mogelijk informatie over geven, zodat het drama gestalte krijgt in een stopgezet moment. Het gaat mij niet meer om de traditionele actie en handeling in de roman, maar om het inzicht in een bepaald gebeuren. In “De strategie” gebeurt vrijwel niets. Het is een zuiver geestelijk drama, een volledig stopgezette handeling. Het toch eigenlijk klein aspectje bij Gombrowicz bood mij opeens