7 / Het Rijn-pakt
Het Rijn-pakt wordt ondertekend door Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en België. Het verwezenlijkt de droom van de Belgische diplomatie.
Het Rijn-pakt bevestigt de erkenning door alle ondertekenende mogendheden van de bestaande toestand; dus ook van de Belgische grens, de genaaste Oost-kantons inbegrepen. Mocht één van de ondertekenende landen worden aangevallen, dan zal het onmiddellijk door de anderen worden bijgestaan.
Wat kan België beter wensen? De vroegere vijand, Duitsland, erkent dat Eupen en Malmédy voorgoed Belgisch grondgebied zijn en belooft voor altijd de Belgische grens te eerbiedigen. De twee grote ex-verbondenen, Groot-Brittannië en Frankrijk, geven ons zonder voorbehoud wat wij sedert Versailles hebben gevraagd: hun waarborg voor onze veiligheid door de belofte ons bij te staan, mocht het Belgisch grondgebied worden geschonden.
Uiteindelijk wordt dus, over een omweg en zeer zeker niet door de intelligentie van onze diplomatie of de ‘good-will’, waarover België bij zijn grote buren beschikt, de ‘grote politiek’ tot een goed einde gebracht.
Er is evenwel meer en ook voor België beter nieuws. Het Rijn-pakt is de uiting van een tijdelijk evenwicht onder de mogendheden. Zolang dit evenwicht blijft bestaan is de vrede verzekerd, wat uiteindelijk voor ons land veel meer waarde heeft dan alle clausules of verdragen.
Locarno luidt bijgevolg een periode van internationale ontspanning in en tegelijkertijd, dank zij het Duits herstel, een tijd van buitengewone ekonomische voorspoed in alle ontwikkelde landen.
Tijdens de volgende jaren zullen alleen maar goede dingen gebeuren. Duitsland treedt toe tot de Volkenbond. In 1928 wordt het Briand-Kellogg-pakt ondertekend, dat de oorlog buiten de wet stelt, en waartoe bijna alle landen ter wereld, meer zelfs dan de leden van de Volkenbond, toetreden.
Ten slotte begint men werk te maken van een ander initiatief, wellicht het belangrijkste van alle: de Internationale Ontwapeningskonferentie. Een voorbereidende kommissie komt samen. Zij zal zeven jaar lang blijven vergaderen zonder resultaat, terwijl één voor één de luttele jaren van voorspoed en ontspanning voorbijgaan.