Woord vooraf
Toen wij de TV-reeks over de Tweede Wereldoorlog in ons land planden, was dit zeker niet bedoeld als een vlucht in het verleden, weg van de vele problemen die ons vandaag bekommeren. Velen - wellicht de helft van onze bevolking - hebben de jaren 1940-1945 niet gekend ofwel waren ze te jong om die bewust te beleven. De ouderen beweren vaak dat die jaren hun leven voor altijd hebben getekend en dat die Tweede Wereldoorlog de kloof zou zijn die de generaties scheidt. Het is de opzet van de enen zowel als de anderen (opnieuw) in contact te brengen met die jaren, om ondermeer te onderzoeken of die Tweede Wereldoorlog wel zulk een beslissende rol gespeeld heeft.
Van een oorlog wordt ook gezegd dat het eerste slachtoffer dat er in valt de waarheid is. Indien de Tweede Wereldoorlog tot nog toe de meest bloedige was die de mensheid kende, dan lijdt het ook geen twijfel dat wellicht nooit de waarheid van alle zijden zozeer geweld werd aangedaan. Ook hierom leek het goed - inzoverre dit mogelijk is - de vleugels af te snijden van legende en propaganda.
Deze opzet wordt tot uitdrukking gebracht in een reeks TV-programma's die over een paar jaren zal gespreid worden. Dat hierbij telkens een begeleidend boekdeel zal verschijnen, moet ervan getuigen dat wij weliswaar de kracht van het massa-communicatiemedium dat de televisie is kennen, maar ook zijn onmacht. Het vluchtige beeld, waarmee men even kennis maakt, is onvoldoende voor een confrontatie die tot persoonlijk inzicht leidt. Het boek blijft hiervoor een onvervangbaar middel. Een uitgave als wat hier voorligt, moge dit nogmaals bewijzen.
J. Verhaeghe
Hoofd van de Artistieke en Educatieve programma's BRT