Mogen officíeren “elkaar slaan”? Kan een witte loper zijn zwarte collega te lijf gaan? Kan een wit paard een zwart paard van zijn plaatsje verjagen om zelf op die plaats te gaan staan? Kan een loper een paard slaan? Mag zelfs een loper of een paard de koningin slaan? En - de dames - zijn die óók gevaarlijk voor elkaar?
Natuurlijk, natuurlijk,” zegt meneer M. met een diepe bromstem. “Dat kàn allemaal. Het spijt me wel voor de “dames”, dat die óók “geslagen” worden. Het is helemaal niet ridderlijk als een man een vrouw slaat, maar in mijn spel moet ik het wel toelaten. Trouwens, de dames zijn in mijn spel lang niet mis. Ze hebben zelfs twee maal zoveel te vertellen als de andere officieren.
Dus, nog eens, de officieren slaan elkáár ook. Het kan niet anders. Als er oorlog gevoerd wordt, zal de ene officier toch wel een andere vijandelijke officier gevangen nemen, als hij er de kans voor krijgt?
Ik zeg dus tot de koning:
Majesteit! In ons spel mogen de vijandelijke pionnen elkaar slaan, een pion mag óók een officier slaan. Natuurlijk mag een officier een pion slaan. En - de officieren - kunnen elkaar slaan, maar we mogen niet vergeten, dat wij met onze pion of officier gaan staan op de plaats van het stuk, dat we hebben weggenomen.
Maar,” vervolgt de heer M., “het lijkt me wel nodig, dat ik het “slaan” nog even op het bord bekijk. Ik moet een “stelling” bij de hand hebben.”
Een uur lang zit meneer M. nu met de stukken op het bord te goochelen.
Eindelijk roept hij: “Hoera! Ik heb het gevonden, en om nu die stelling niet te vergeten, zal ik hem even natekenen. Ik ben wel geen tekenaar, maar een paardekop lijkt altijd en een “portret” van de dame behoeft het ook niet te zijn.
Zo! Dat is mijn “stelling”. Even gauw de zaak controleren.
Het paard. Het witte paard kan slaan: loper, toren, koningin of paard. Het zwarte paard links kan slaan: loper of paard, het zwarte paard rechts slaat loper.
De loper. Witte loper links slaat zwarte loper. Witte loper rechts slaat toren. Zwarte loper links slaat: paard, loper of koningin.