Vergeten wij of vergeten wij niet...
Doch de columnisten durfden zoetjesaan wel meer, ook al woonden de meeste van hen in Suriname. Alleen Stuart Rahan woonde in Nederland. Noraly Beyer, bijvoorbeeld, die meteen na de Decembermoorden van 1982 naar Nederland was vertrokken en daar bij de NOS nieuwslezeres werd, had jaren later tijdens een vakantie in Suriname op deze bodem niet durven bevestigen dat zij in het laatste bestuur van de Surinaamse Journalisten Kring onder leiding van Leo Morpurgo had gezeten. Zij had immers het penningmeesterschap van, nu wijlen, André Kamperveen overgenomen toen hij minister werd. Maar nadat Bimla Gajadin haar op radio ABC in woorden van gelijke strekking had gevraagd: ‘Maar je had toch ook in het bestuur van de SJK gezeten?’, mompelde zij duidelijk geschrokken en misschien nog angstig zoiets als: ‘De SJK? O nee, nee.’ En Bimla was hiervan even stil geworden. Misschien dat Noraly dit wel ruiterlijk zou hebben toegegeven als Bimla haar dezelfde vraag buiten Suriname had gesteld.
Bestaat dat ABC-geluidsbandje nog? Want veel interviews in ons land, heel veel, zijn nergens meer opnieuw te beluisteren.
Columniste Sharda Ganga daarentegen, bijvoorbeeld, schreef in ‘de Ware Tijd’ van 10 september 2016 onder de gedurfde kop Krankzinnigheid o.a.: ‘Als ik nu de president en zijn mensen hoor praten over de koerscrisis, die zijn grootste zorgpunt is, en al zijn aandacht heeft, dan denk ik, als totaal ondeskundige op economisch vlak: maar ben je dan niet bezig met symptoombestrijding? Eerst hadden we een financieel-economische en monetaire crisis, nu hebben we vooral een koerscrisis.
Door alleen te focussen op dat ene aspect verliezen we het grotere plaatje uit het oog; en is dat niet precies de reden waarom we nu zo diep in de problemen zitten?’ En verder:
‘Keer op keer moeten we aanhoren dat de president zich heeft omringd met deskundigen - en weer is er een werkgroep, een commissie, een task force, die nu echt, echt, echt, met DE oplossing zal komen. Nu gaat men weer met cambiohouders, banken en anderen om tafel om de koers omlaag te brengen.