Crassier, (andere bronnen noemen de familie Varens) die in de voormalige Bokstraat naast het Koolpoortje woonde. Dit poortje vindt men nu ingebouwd in de achtergevel van Vroom en Dreesmann Achter het Vleeshuis.
Het valt te betwijfelen of generaal De Dopf erg rouwig was over de weigering van de tsaar. Het herbergen van een gast, die de hier geldende begrippen op het gebied van etiquette en hygiëne aan zijn laars lapte en die op soms zeer despotische wijze kon optreden, was niet bepaald een pretje.
Na het diner gaf de tsaar de wens te kennen het fort op de Sint-Pietersberg te bezichtigen. De gouverneur bracht hem in zijn koets erheen. Hun aankomst aldaar werd begroet met drie saluutschoten van de kanonnen. Na de bezichtiging van het fort en de onderaardse gangen, maakte de hoge gast onder begeleiding van officieren van het garnizoen te paard een rondgang langs de vestingwerken.
's Avonds had in het stadhuis een feestmaaltijd plaats, aangeboden door de Maastrichtse magistraat, waaraan ook de dames van de gastgevers aanzaten. Het feest zou worden besloten met een bal, dat echter door de tsaar niet werd bijgewoond. Hij had een vermoeiende dag achter de rug en begaf zich vroeg naar bed.
De daarop volgende morgen woonde de tsaar in gezelschap van beide hoogschouten en burgemeesters der stad in een op het Bat ingerichte loge de verovering van de zogenaamde ‘Burcht’ bij. Dit was een sportief spel, dat geen slecht figuur zou slaan op het tegenwoordig in trek zijnde ‘Spel zonder grenzen’. Het dagtekent al uit de tijd van Karel V, die het schippersgilde hiervoor zelfs een privilegie gaf. Het werd opgevoerd bij het bezoek van vorstelijke personen o.a. op 3 juli 1538 bij de blijde inkomst van Cornelis van Bergen, prins-bisschop van Luik.
In de Maas was op een stevige paal, ongeveer zes meter boven de waterspiegel een houten zeskantige toren of burcht gebouwd, waaraan enige aan beugels hangende ladders waren bevestigd.
De burcht werd door twee man verdedigd tegen de aanvallen van in witte hemden en broeken geklede schippers. Na een signaal, gegeven door twee kanonschoten, gingen de in kleine bootjes gearriveerde