In een uitvoerige uiteenzetting wordt de jurisdictie van de prinsbisschop in gevallen als deze betwist, verder wordt vermeld dat ‘naer exact onderzoek niets tegen het leven van gemelde Mechteld Cloots was voorgecomen, ende sy bovendien betuygt heeft van voornemend te syn om haer te doen onderwijsen in de gereformeerde religie, ende dat sy het geestelijck cloosterleven abandonneerde, waardoor dan compt te vervallen het geallegneerde, dat sy noch geestelyck soude sijn...’.
H.H.M. verklaarden verder ‘blijvende by het maintien van haar recht en jurisductie, niet van meyninge te syn iets was de doen ten nadeel van dat van den Heer Corvorts (keurvorst) van Ceulen als bisschop ende prince van Luyck’. Zij voegden eraan toe dat dit alles als antwoord was bedoeld aan degenen die de jurisdictie van H.H.M. betwistten.
De toenmalige prins-bisschop van Luik was Jozef, Clemens van Beieren (1694-1724).
Het verdrag van 1632, waarop de bisschop zich meermalen beriep, heeft betrekking op het feit, dat tot dat jaar de bisschop van Luik te samen met de hertog van Brabant over Maastricht regeerden. Na de verovering van deze stad door prins Frederik Hendrik in 1632 traden de Staten-Generaal der Verenigde Nederlanden in de rechten van Brabant. De bevoegdheden van de bisschop en de hertog waren in 1288 vastgelegd in de 23 artikelen van de ‘Oude Caerte’, maar na 1632 waren er voortdurend geschillen over de jurisdictie over kloosters en geestelijken tussen de Roomse bisschop en de Calvinistische Staten-Generaal.
Het conflict tussen de Staatse en Luikse instanties te Maastricht, betreffende de uit het klooster ‘Les Bons Enfants’ getreden begijn Mechteld Cloots, nam in 1702 een dramatische wending:
Op 4 juli van dat jaar liet de Luikse stadhouder Pasquier Mechteld Cloots door gerechtsdienaren, vergezeld van enige soldaten van het garnizoen, uit de woning van haar zuster weghalen en naar Luik overbrengen. Nadat de Staten-Generaal hiervan in kennis waren gesteld droegen zij hun Vice-Hoogschout de Quade op alle nodige maatregelen te nemen om te verkrijgen dat de ontvoerde non weer in