opengebroken en hieruit ontvreemd; een verguld-zilveren ciborie en een, eveneens verguld-zilveren doosje, waarin zich geconsacreerde hostiën bevonden, verder een in een doek gewikkelde halve-maanvormige verguld-zilveren hostiehouder van een monstrans en een zilveren vaasje met H. Olie. Tillemans had daarna, buiten medewerking van Rappert, de hostiën op oneerbiedige wijze in zijn zak gestoken en ze later in een, zich tegenover de Capucijnenstraat bij het Lindenkruis aan de stadsmuur bevindende latrine gegooid en daarop zijn behoeften gedaan. Het H. Oliesel had hij op de grond uitgegoten. Rappert bekende de zich in de halvemaanvormige houder bevindende hostie in stukken te hebben gebroken. Op instignatie van Tillemans zou hij het zilveren doosje in 63 stukjes hebben geslagen. Nadat beide beklaagden hadden verklaard in hun bekentenis te volharden, wees de krijgsraad, na lang en rijp beraad, voor deze ‘grouwelyck execrabel en destabel misdaet’, op 13 maart 1713 het navolgende vonnis (ondertekend door M.L. Hoechenkyrck en V.P. Veugen):
Peter Tillemans zal de vijf vingers van de rechterhand met gloeiende tangen worden afgeknepen, daarna zal de hand worden afgekapt en zal hij hiermede levend worden verbrand.
Hendrik Rappert zal deze terechtstelling moeten aanschouwen, daarna zal hem de rechterhand worden afgekapt en zal ook hij hiermede levend worden verbrand.
Dit vonnis werd gemotiveerd met ‘sy misdadigers tot welverdiende straffen en anderen tot exempel en grouwelycken afkeer van rechtswegen.’
Het vonnis werd op 9 april voltrokken op 't Galgenveld bij de ‘Siecken’, (naast het Leprosenhuis, op de hoek van de zg. Groenstraat, op de plaats waar later het huis van notaris Boots zou staan). De veroordeelden werden onder begeleiding van de troepen van het regiment van generaal Lübeck, die verplicht werden de terechtstelling bij te wonen, naar de twee gereedstaande brandstapels gebracht. Met luide militaire muziek en het geroffel van trommen trachtte men het gehuil en geschreeuw van de gefolterden te overstemmen!
In verband met deze gebeurtenis werd het privaat bij het Linden-