Tot zover het verhaal van Havé.
Over hetzelfde geval vermeldt in een ‘Kroniek van Maastricht’ een onbekend auteur, in ‘De Maasgouw’ van 1895 het volgende:
1746. Den 14 Juny werd eenen burger van Maastricht beschuldigd wegens landveraderij, alhier opgehangen.
1748. 14 Juny is het lichaam van de burger, welke over twee jaren (sic) opgehangen was, van de galg afgenomen en bij de paters Bogaarden begraven.
(De redactie tekende hierbij aan, dat die twee jaren wel twee dagen zullen moeten zijn, doch uit het volgende zal blijken, dat hier wel degelijk sprake is van twee jaren.) Uit een handschrift van G.A. Collette (Colletanea-deel V p. 859/870) verneemt men over deze spionnengeschiedenis nog het volgende:
Uit het vonnis van de Auditeur-militair van het garnizoen van Maastricht tegen de beklaagde Simon Aldenhoven, geboren te Gimmenich in het land van Limburg, 54 jaar oud, burger en inwoner van Maastricht blijkt het volgende:
In de verhoren buyten pijn en banden van ijzer, bekende de aangeklaagde, die als marketender (soetelaer) in het geallieerde leger handel dreef, dat hij verleden jaar in handen van de Fransen was gevallen, die hem naar de provoost van de Maarschalk van Saxen hadden gebracht. Daar werd hem door enige Franse officieren voorgesteld om in dienst van de koning van Frankrijk te treden. Beklaagde had dit afgewezen onder het voorwendsel, dat hij hiervoor te oud was. Toen hem daarop werd voorgesteld om voor de Fransen te spioneren, was hij hierop ingegaan, omdat hij het dienen van de koning verkoos boven een langdurige gevangenschap. Hierop had men hem in vrijheid gesteld en naar de kapitein van de gidsen Duvergé gebracht. Deze had hem erop gewezen, dat hij beloofd had als een spion te zullen optreden, waarop beklaagde hem had gevraagd wat hij dan doen moest. De kapitein had hem ter zake onderricht en hem daarna een croonstuck geschonken.
Beklaagde was in de afgelopen vastentijd in Maastricht teruggekeerd, waar hij een oude kennis ontmoette, die, naar zijn kleding te oordelen aan lager wal was geraakt. Toen hij