Maastrichtse society in de vorige eeuw
De Parijse letterkundige M.J. de Poully, die reeds vanaf 1830 in Maastricht woonde, vond de Maastrichtenaren vrolijk, wat uitgelaten, matig, zachtaardig, gedienstig en vredelievend. Wel hadden zij, volgens hem, de neiging om met iemand, zonder hem overigens hiermede te willen beledigen, een beetje de spot te drijven.
De meeste verlovingen zouden hier tot standkomen op de oudejaarsbals in de Redoute, waar vele jongelui voor het eerst de gelegenheid kregen om met elkaar kennis te maken. Wanneer men verloofd was mocht de jongeman zijn verloofde de arm aanbieden. Indien een heer een dame, met wie hij niet verloofd of gehuwd was, de arm zou aanbieden zou hij haar daardoor niet alleen onhoffelijk behandelen, maar haar zelfs hierdoor kunnen compromitteren! Schrijver voegt hieraan toe dat hij, uit onbekendheid met de plaatselijke etiquette, in de eerste tijd van zijn verblijf alhier, heel wat blunders had gemaakt, waarvan wij verder nog een vermakelijk staaltje zullen tegenkomen.
Het Maastrichtse dialect, volgens de Poully bestaand uit een samenraapsel van Vlaams, Spaans en Duits, zou zich bijzonder lenen tot het debiteren van geestigheden (Had onze Fransman reeds de Mestreechter Geis erkend?). Hij zegt dat men in het Maastrichts dingen kon zeggen, die men in geen enkele andere taal zou durven uitspreken.
De inrichting van de woning vond hij hier, op enkele uitzonderingen na, vrij sober, maar wel comfortabel. Men had gewoonlijk een tweedelige salon en een eetzaal, maar de slaapkamer zou veel te wensen overlaten. Bij de Fransen een pronkstuk, wordt de slaapkamer hier, zelfs voor de intiemste vrienden, verborgen gehouden, hetgeen hij toeschrijft aan de slechte toestand van de bedden.
De Maastrichtenaar staat vroeg op om te samen met de rest van de familie tegen 8 uur te ontbijten. Dit ontbijt bestaat uit koffie en de tradionele boterham! Om elf uur drinkt men een glaasje Madeira. Van 12 tot 1 uur is het bezoekuur, waarop de bezoekers altijd iets wordt aangeboden. Hoe onbekendheid met de plaatselijke gebruiken hem eens een onaangenaam ogenblikje bezorgde, vertelt de Poully in