weplein, dat een druk bezocht café had en het hotel ‘L'Ours noir’ (De Zwarte Beer) van J.M. Ceulemans te Wyck, waar men goedkoop onderdak en een goede tafel kon vinden. De Poully geeft ook een uitvoerige beschrijving van de toen nog functionerende nachtwacht, die vanaf tien uur 's avonds met hun ratels (waarmede zij, naar men zegt de dieven en de vrijende paartjes waarschuwden!) door de straten liepen om de burgers aan te kondigen hoe laat het was. Tussen elke ronde trokken zij zich terug in de, op de hoek van sommige straten staande wachthuisjes.
Zij waren gekleed in zeer ruime donkergrijze mantels en waren gewapend met krijgshaftig uitziende, maar in werkelijkheid vrij ongevaarlijke hellebaarden, zoals in de kerk ook door de Suisses (hier beter bekend als ‘koerezels’) werden gedragen. Ofschoon zij geen politiediensten verrichtten, moesten zij 's nachts door de straten zwervende nachtbrakers en vagabonden ondervragen. Na afloop van hun dienst moesten zij bij een brigadier rapport gaan uitbrengen. Sedert korte tijd waren zij ook bij de brandweer ingeschakeld, ofschoon men wel eens insinueerde, dat zij pas bij een brand komen opdagen, als de boel al bijna was uitgebrand! Er zat overigens nog een brandwacht in een der hoogste torens van de stad, die bij het bespeuren van een brand in de stad of naaste omgeving de noodklok moest luiden. Bij het eerste brandalarm kwamen onmiddellijk de ‘pompiers’ van de eigen brandweer van de fabriek van de heer P. Regout, onder de leiding van diens zoon ter hulp gesneld.
Schrijver roemt de carillons van Maastricht, die dag en nacht, op de hele uren een opera-aria, op de halve uren een gedeelte, en op de kwartieren enkele maten van een aria ten beste gaven. Zo hoorde men toen van het carillon van de St. Servaaskerk op de hele uren een aria uit Norma, op de halve uren het Lied van de Napolitaanse visser en van het carillon van het stadhuis een aria uit Fra Diavolo en walsen van Strauss. Bovendien werden 's zaterdags tussen 12 en 1 uur, een uur lang de nieuwste melodieën ten gehore gebracht.