nal of a tour in the Netherlands in the autumn of 1815. Hij beschrijft hierin hoe hij te Maastricht in een stromende regen aankwam. Hij nam zijn intrek in het Hotel du Lévrier, dat hij niet zo prettig gelegen vond als de hotels aan het Vrijthof. Maar de waardin verdiende, volgens hem, ten volle de goede naam die zij bij de Engelse toeristen genoot. Zij roemden haar hoffelijkheid en goede manieren. Hij vond de kamers goed gemeubileerd met bovendien vele muurkasten. Aan de wanden hingen, behalve enige vrij behoorlijk geschilderde familieportretten, een paar landschappen van matige kwaliteit. Er bevond zich ook een borstbeeld van Voltaire, dat hij zeker zo goed vond als het door Wesley gemaakte beeld. Er stond nog een ander beeld, dat naar hij meende Rousseau moest voorstellen.
De waardin had haar gasten voor na het diner een verrassing beloofd. Bij het dessert kwam zij aandragen met een grote schotel wilde aardbeien, midden oktober inderdaad een grote zeldzaamheid!
Hij had in het hotel een raaf gezien die duidelijk ‘Napoleon’ kon zeggen. Men vertelde hem dat er in Maastricht een raaf had rondgelopen, die 110 jaar oud zou zijn geweest. De Maastrichtenaren noemden hem ‘de oude raaf’. Hij werd door de bevolking, van groot tot klein vertroeteld, totdat hij twee jaren geleden door Franse soldaten was gedood.
Op advies van een Engelse toerist, met name Locker, die hij te Brugge had ontmoet, wilde Southey met zijn reisgezelschap de Sint Pietersberg bezoeken. Voor 6 francs per stuk, werden twee rijtuigen gehuurd, waarvan er een, door weerspannigheid van de paarden, bijna was omgeslagen. Daar de weg door de hevige regen voor de rijtuigen vrijwel onbegaanbaar was, moest men te voet verder gaan. Daarbij moesten de dames over het doorweekte en modderige weggedeelte worden gedragen.
Gedurende de meer dan een uur durende tocht door de onderaardse gangen voelde niemand van het gezelschap zich bepaald op zijn gemak, behalve natuurlijk de gids, zonder wie zij, nadat zij de ingang uit het oog hadden verloren, reddeloos verloren zouden zijn. Schrijver vond het onverantwoordelijk de bezoekers door een dergelijk labyrint slechts