Opmerkelijk is het, dat, terwijl de overige Kronijkschrijvers schier allen verhalen, dat de Paus werkelijk van het gezicht en de spraak beroofd werd, en zijne latere genezing alzoo aan een wonderwerk toeschrijven, Eginhard alleen, door de voorzichtige toevoeging der woorden: ut aliquibus visum est, te kennen geeft, dat hij niet in deze meening deelt of althands aan geen mirakel gelooft.
Bladz. 204. Reg. 15. Wirundus was Abt van de abdij van Stablo, in de (tegenwoordige) Provincie Luik, niet verre van Verviers gelegen. Hij was werkelijk, met den Hertog van Spoletium, Landvoogd (Legatus) van Italië voor Karel, en bracht mede, volgens sommige Kronijken, (bij pertz I) het zijne toe ter bescherming van den Paus. Wellicht is het ten gevolge der door hem aan Karel bewezene diensten, dat de Abten van Stablo later tot Rijksvorsten zijn verheven geworden.
Bladz. 210. Reg. 1. Paladijn is, gelijk men weet, een tijtel, door de Ridderromans aan de helden der middeleeuwen gegeven, doch dien men zonder vrucht in de geschiedenis zoude zoeken, ten zij men dien voor denzelfden houde met Palatijn. Zie moreri in voce.
Bladz. 225. Reg. 19. Desiderius, laatste Koning der Longobarden, werd in 774 door Karel den Groote, wiens hulp Paus Hadriaan tegen hem had ingeroepen, van den throon gestooten. Zie aimon. IV. c. 69. 80 paui. diac. Chron. VI. de gestib. Long. en de Annales bij pertz I. Zijn zoon Adalgisus, te dier gelegenheid naar Constantinopel geweken, en aldaar met de waardigheid van Patriciër bekleed, deed in 778 een inval in Calabrië, doch werd door de legers van Karel teruggeslagen. Volgens sommigen werd hij gevangen en