Probleem in Aerdenberg
(1972)–Olaf J. de Landell– Auteursrechtelijk beschermdOlaf J. de Landell, Probleem in Aerdenberg. De Boekerij Amsterdam / Brussel 1972 (vijfde druk)
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar DBNL
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van de vijfde druk van Probleem in Aerdenberg van Olaf J. de Landell uit 1972. De eerste druk dateert uit ca. 1941.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten.
[pagina 1]
PROBLEEM IN AERDENBERG
[pagina 2]
Van dezelfde auteur:
HET BLOEIEN VAN DE PORSELEIN-BOOM |
DE KROON VAN DE PORSELEIN-BOOM |
DE PORSELEINEN SPIEGEL |
AVE EVA |
DE DIEF STELEN |
DE KANTÉLEN KÀNTELEN |
KROELEN MET DE KROON |
MANESCHIJN OVER UW HART |
VERSPRONGEN STER |
DE MISLUKTE PASTORALE |
DAAR GAAT EEN PRINSES VOORBIJ |
SPIEGEL AAN DE WAND |
MET HERMELIJN-STAPPEN |
HET KLOOSTER VAN DE LICHTGROENE PATERS |
BLONDE MARTIJN |
TER ERE VAN |
DE APPELS BLOEIEN |
IN HET HOL VAN DE TAMME LEEUW |
DECEMBER |
OPEN DICHT WOORD (Gedichten) |
OP DE LEVENSVREUGDE (Gedichten) |
[pagina 3]
Olaf J. de Landell
Probleem in Aerdenberg
Vijfde druk
De Boekerij Amsterdam/Brussel
[pagina 4]
Omslag: P.A.H. van der Harst
Copyright © 1972: De Boekerij Amsterdam
ISBN 90 10 02487 3 D/MCMLXXIX/0199/312
[pagina 174]
Korte inhoud van andere bij De Boekerij verschenen boeken van Olaf J. de Landell (een complete opsomming vindt u voor in dit boek):
Ave eva
Als een stijf opgevoed burgermeisje door een werkelijk goedmenende vriendin overgehaald wordt, tegen betaling aan een schijnverloving mee te werken... Als ze daardoor uiterlijk dusdanig krasse veranderingen moet ondergaan, dat ze er innerlijk totaal van omdraait...
Als het hele leven tot schuim geklopt en de fatsoen-schijn in snippers verscheurd wordt...
Als elke leugen een waarheid en elke waarheid een leugen lijkt..., is het dan een wonder, dat het meisje een beetje achter adem raakt?
Als er geen terugweg meer mogelijk blijkt, en de weg vooruit steeds dwazer dingen belooft, wanneer de lichtzinnige namaakgeliefde een degelijk echtgenoot wil zijn, en de fatsoenlijke ouderdom vreselijk ondegelijk antecedenten blijkt te bezitten...
Als - ja, als een Eva op een vreemde dag ontdekt, dat ze met haar camouflage dichter bij de waarheid staat, dan met haar blote gezicht...
Dan komt er een ogenblik, dat het hele leven herzien moet worden, en dat zo'n Eva niet anders kan doen, dan diep in haar eigen hart kijken, en in 's Hemels naam dan maar Eva zijn...
De appels bloeien
Jonkheer Coenraad Willem Anthonie Borgh van Wynendael wil dansen.
Zijn gestorven vader was een afgedwaald schaap en zijn overleden moeder een actrice. Kunt u zich de gevoelens voorstellen van de drie levende oer-adellijke tantes en de rijke neef, die zich tot de plicht zien geroepen, dat probleem keurig op te lossen?
Het kind wordt door hun onbegrip ernstig geschaad; maar het
[pagina 175]
probleem lost Coen zelf op, bijgestaan door twee vrienden: de Lange, een boerenjongen die het heertje nuttige dingen en rare woorden leert; en Alexander Verbrinke, wiens vriendschap als een zilveren draad door dit verhaal loopt.
Bij Coens geboorte bloeiden de wilde appelbomen in het voorvaderlijk park, en dat betekende volgens een oud bijgeloof geluk. Maar geluk heeft niet altijd de verwachte vorm. Coen herkent het op de dag, dat een grote donkerrode auto zijn leven binnenrijdt.
En Jonkheer C.W.A. Borgh van Wynendael danst. -
De dief stelen
Houdt u van dichters? Houdt u van degelijkerds? Houdt u van dieven? Dan moet u dit boek lezen.
Deze nieuwe roman van Olaf J. de Landell is de lofzang op een inbreker. Hij heeft in zijn beroep geen universitaire graad behaald, maar dat was ook echt niet nodig. Het leven heeft wel uitgewezen hoezeer praktisch vakmanschap het meest waardevol is. En dit vakmanschap bezit onze inbreker in juiste mate. Hij weet zelfs onzichtbare deuren open te peuteren - zoals de deur der conventie, die toch zo'n stevig slot leek te hebben. Op een dag ontmoet hij Morgane Venens. Is zij een van die schatrijke jonge vrouwen, die in hun jacht op geluk volledigheid verwarren met volmaaktheid en wier enige carrière het krantebericht is?... Morgane Venens is degene die de dief steelt en daarmee bijna zichzelf te glad af is. En dat is dan niet de schuld van Ido van Esch, die het in de goedheid zijns harten niet verder heeft gebracht dan maatschappelijk tegen-werker
De mislukte pastorale
Een schrijver, een componist en een zanger, alle drie nauwelijks ontworsteld aan de minderjarigheid en niet in staat zich voldoende inkomsten te veroveren voor iets meer dan honger, huren de romantische, prachtig gelegen soldaten-vertrekken van een oud kasteel. Ze krijgen er nog het gebruik van een moestuin bij - ze krijgen vrij brandhout. En dit alles voor een kràts. Zouden
[pagina 176]
we dat niet allemaal willen?
U zult even grondig als onze drie kunstenaartjes kennismaken met de baron van het kasteel, en met juffrouw Van der Kuif, zijn Pompadour sub rosa. U zult de postbode ontmoeten, wiens zwijgplicht staat en valt met sigaretten. De zangvereniging zal in uw oren klinken - en opeens is daar dan Jetje, met Het Kind. Later ook zonder.
Wij weten nog altijd niet of Jetje in dit paradijselijk verhaal Eva is, of de appel. De slang presenteert zich geheel anders. Dit lofdicht op rustig buiten-leven mislukt, ondanks Freeks kookkunst. Maar ach, de Jaren des Onderscheids doemen - en dan klinken tòch de lofprijzingen - want een Mislukte Pastorale kan heel goed een geslaagd levenslied inluiden. Optimisme bloeit op alle hoogten.
Ter ere van
De noorderling Ron van Agtendaal, door de hemel zelf herinnerd aan een belofte, wordt op een wonderlijke manier in een dorpje beneden de Moerdijk betrokken bij een spel ter ere van de Heilige Maagd. Hij zet zich daarvoor in. Maar als een nietkatholiek hulde gaat bewijzen aan Maria, dan wordt dat een nuchter, zeer hoffelijk eerbewijs aan een hoge vrouw. Meer niet. De zuiderlingen doen dat geheel anders! Hier ontmoeten twee werelden mekander: de zeer consequente trouw aan een gegeven woord TER ERE VAN, en het vlotte gebed vol kaarsjes en vluchtige groeten TER ERE VAN.
Ron komt tot het wrange besef, dat veel in het dorpje eerst de sluis van menselijke eer moet passeren, vóór het enige Hemelse figuur bereikt. De gemeenschap blijkt verdeeld in partijen die vechten voor eigen eer en macht, en in hun worsteling vaak be- en geloften aan de Hemel gedaan, even opzij zetten om elkaar klein te krijgen. Niet aldus Ron, die alle verzet slikt en zich steenhard door de dorpsintrige worstelt - TER ERE VAN zijn niet-contractuele verplichtingen tegenover de Maria-figuur. Edoch... vervulde wensen zijn niet altijd herkenbaar. Maar zelfs in deze nuchtere tijd kan het zeer de moeite lonen, een belofte aan de Hemel te houden, al klinkt dat erg zoet.