dat de schade bij Pech ten volle door verzekering was gedekt.
En toch houd ik tegelijk vol, dat het niet waar is, dat de schade door verzekering gedekt was. Om dat te kunnen bewijzen, moet ik jullie op een nogal geleerd betoog vergasten. Het gaat over economie. Schrik maar niet, hoor, want ieder met een gezond stel hersens kan het volgen. Toen ik de schade bekeek van het standpunt van meneer Pech uit, bleek, zijn schade door verzekering gedekt te zijn. Maar ik kan de zaak ook anders aanpakken, door mij te stellen op het standpunt van het Nederlandse volk. Wij met z'n allen bezitten de grond waarop onze huizen staan, waarop wij groente en graan verbouwen, waarop onze koeien grazen, waaruit wij de steenkool delven enz. Wij bezitten nog meer, wij zijn nog rijker, want wij hebben behalve deze grond ook de huizen, boerderijen en fabrieken, de auto's, de treinen, de machines enz. enz. Dank zij dit bezit en de arbeid van ons volk kunnen wij beschikken over voedsel en kleding, over onderdak enz. enz. Wat gebeurde er nu toen het huis en de inboedel van der Heer Pech verbrandden? Het is, als je even dóórdenkt, wel duidelijk, dat wij met z'n allen één huis en één huis en één inboedel armer geworden zijn.
Ho, ho, hoor ik al zeggen. Meneer Pech bouwt toch dank zij de verzekering z'n huis weer op en koopt weer een inboedel?..... Dat is waar, maar waaruit wordt het nieuwe huis opgebouwd en de nieuwe inboedel gemaakt? Niet uit het materiaal van het oude huis en de vroegere laboedel, want dat is door de brand verloren gegaan.
Nee, om zijn huis weer op te bouwen zal Meneer Pech nieuwe stenen, nieuw hout en nieuw glas nodig hebben. En de tafels, stoelen en kasten zullen van nieuw hout, het linnengoed van nieuw linnen, het servies van nieuw aardewerk gemaakt moeten worden.
Met al die nieuwe zaken had het Nederlandse volk, indien er geen brand gewoed had, iemand anders dan Meneer Pech kunnen helpen. Bijv. een van de vele gezinnen, die door de oorlog alles zijn kwijtgeraakt.
En moeten die nieuwe goederen uit het buitenland komen, dan moeten zij ook met buitenlands geld betaald, worden. Waarvoor het Nederlandse volk anders graan, vlees genees middelen enz, had kunnen kopen.
Zo lijdt ons volk als geheel altijd schade door het vet[...] van één huis en één inboedel.
Het was een moeilijk, droog betoog. Maar het is de moeite waard, het goed door te lezen. Dan kun je uit makem of ik gelijk had of niet. En, als je het met mij [...] kun je, als grote mensen weer eens zo iets zugges, aantonen:
‘Verzekering dekt de schade’ is waar, als wij denken aan de schade, die de man leed, wiens goederen verloren gingen.
‘Verzekering dekt de schade’ is tegelijk niet waar, als wij denken aan het bezit van ons volk als geheel. Dan betekent vernietiging van huizen en goederen door brand en andere onheilen voor ons volk altijd schade. Het is [...] belang en ons aller taak ervoor te zorgen, dat onze huizen niet door brand vernield worden.