een geweten waar je niet naar luistert. Is dat waar? Ik geloof het niet. Het blijft pijn lijden, maar het levert je in elk geval meer kennis op, van je zelf en van de plaats die je inneemt, omdat je daar niet thuis hoort en derhalve een uitstekende kans hebt je zelf als een vreemde te zien.
Voor de daden van de mensen kun je je ogen sluiten, tegen wat ze zeggen is niets te doen. Het is in dit land de gewoonte dat je voor je persoonlijke uitingen een wand optrekt voor degene voor wie die uitingen niet bedoeld zijn. Het is daarom denk ik dat vrouwen, als ze lachen, de hand voor de mond slaan. Op die manier kunnen ze dat lachen verbergen. En ermee doorgaan.
Ik zou, nu ik verteld heb wat mijn beweegredenen zijn, dit met een tekeningetje kunnen weergeven, dan begrijp je alles in één keer, hoewel ik van mensen die er verstand van hebben hoor dat ‘tekeningetjes in een roman’ de verkoopcijfers beslist op een nadelige wijze beïnvloeden.
Gelukkig ben ik zelf de eerste die inziet dat pogingen een wijsgerig probleem op te lossen of te verhelderen door een schetsje of diagram, het toppunt zijn van naïveteit maar ook van bruutheid. Zomin als onze koningin in het openbaar uit haar kopje de achtergebleven suiker lepelt, zomin zal een echte filosoof het in zijn hoofd halen de beelden of ideeën die hem door het hoofd spelen weer te geven met een figuurtje.
Een filosoof is, door zijn opleiding en door zijn aard, in alle opzichten een verbaal mens. Dat hij, elke keer weer, zoveel woorden nodig heeft om uit te leggen wat hij bedoelt, komt hoofdzakelijk omdat hij erg op die woorden gesteld is en niet omdat hij iets duidelijk wil maken, want daarvoor heb je, zoals bekend, juist een minimum aan woorden nodig.