Tweede opmerking. Door de uitvinding van de fotografie ontdekten de schilders dat ze in staat waren een wereld uit te beelden die niet gefotografeerd kon worden. Op ‘dezelfde’ manier brengt het mechanisme van de film een schrijver ertoe werelden te beschrijven die niet gefilmd kunnen worden. Dit is niet, zoals je misschien denkt, de onzichtbare wereld, de wereld van de geest of van de gedachte, want elk boek heeft zichtbaarheid nodig.
De boeken die ik bedoel, zijn geschreven om aan die ene, voor ons allen zichtbare wereld, een aantal regels te onttrekken die aangeven hoe elke andere zichtbare wereld eruit zou zien. Een film kan dat niet.
Wat een film niet kan, is: samenvatten.
Je hebt van die mensen die naast hun bed of zelfs onder het kussen een notitieboekje-met-potlood hebben liggen waarin ze, als ze plotseling, in hun slaap, of in hun slapeloosheid, een idee krijgen, dit idee kunnen opschrijven, opdat ze het de volgende dag niet zullen zijn vergeten en, zoals ze het noemen, kunnen uitwerken. Daarover heb ik het volgende op te merken: een idee dat vergeten wordt is - kennelijk - niet de moeite waard om te worden onthouden. Dit vergeetmechanisme zou je alle kans moeten geven, want alleen met behulp daarvan komt wat belangrijk is of vitaliteit heeft, bovendrijven. Bovendien zul je al lang hebben ontdekt dat de kracht van een idee door de zogenaamde uitwerking ervan alleen maar wordt verzwakt. Immers, als je door een idee wordt getroffen dan, mag je aannemen, wordt de lezer het ook.
Daaruit volgt dat de kracht van een idee bepaald wordt door de formulering ervan. Daaruit volgt dat je zo'n idee maar één keer beschrijft, of helemaal niet.
Met deze ervaring, als schrijver van ideeën, lukt het je in