Ze hebben hier in Holland iets dat ze Elfstedentocht noemen. Het is een schaatstocht van 200 kilometer lang, langs elf steden in de provincie Friesland.
De steden liggen allemaal aan het water. De tocht kan alleen gemaakt worden als het zo hard heeft gevroren dat het ijs op de route behoorlijk dik is. Elk jaar kijken de Hollanders ernaar uit. Ook dit jaar was er een hype. Op de televisie zag ik hoe de ijsmeesters elke dag het ijs op de route checkten.
De tocht begint in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Daarna gaan de schaatsers langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum en terug naar Leeuwarden. Meisje, ik heb de route opgezocht op de kaart, goed voor mijn aardrijkskunde. Maar weet je dat het ijs sinds 1997 niet dik genoeg is geweest om de Elfstedentocht te doen. En ook toen hadden ze problemen.
Wat was er gebeurd? Twee weken had het zo hard gewaaid, dat het water niet overal bevroren was.
Er waren gaten in het ijs. Zo'n gat noemen ze een wak. Dat betekent dat je mooi ijs hebt en dan ineens geen ijs, maar steenkoud water. Levensgevaarlijk, want als je in zo'n wak valt, ben je gauw dood. Je lichaam kan niet lang tegen dat vreselijk koude water. Omdat in 1997 maar op drie plaatsen grote wakken waren en de Hollanders toch een Elfstedentocht wilden houden, hebben ze met vrachtwagens grote ijsblokken van andere plaatsen gehaald.
Deze ijsblokken hebben ze in de drie wakken gegooid. En warempel, de wakken zijn dichtgevroren. Weet je hoe ze dit noemen in Holland? IJstransplantatie!
Het leek er bijna op dat het dit jaar weer zou gebeuren. De Hollanders kraakten echt. Maar als het hard waait, dan beweegt het water in het midden te veel en kan het niet bevriezen, geen ijs worden.
Dus tot nu toe was er dit jaar geen Elfstedentocht. Maar de winter duurt nog tot maart, dus misschien, als het een hele week heel hard vriest, lukt het nog.
Intussen kunnen de Hollanders kortere stukjes schaatsen op natuurijs, dus op bevroren kreekjes, vijvers en meertjes. Het blijft wel uitkijken voor de wakken.
Die blijven gevaarlijk, vooral voor kinderen. Daar hebben ze hier in Holland ook weer iets op gevonden. Ze leren de kinderen in het zwembad hoe ze uit zo'n wak moeten komen. Wat doen ze dan? Ze nemen een groot stuk zwart landbouwplastic en spannen dat over het zwembad en maken daar een of meerdere gaten in, zoals een wak er uitziet als je in het water gevallen bent.