‘Toch is de sfeer hier anders’, zeg ik. ‘Je verwacht gewoon bijzondere dingen en dat maakt dat je hier een soort bruisende energie oppikt.’
‘Ik vind die wolkenkrabbers ook machtig’, geeft Prahlad toe.
Hij heeft gelijk. De skyline van New York, en vooral Manhattan, met al die tot de hemel reikende massieve blokken cement, is wereldberoemd.
Als we weer buiten zijn, steek ik mijn hand op om een Yellow Cab, een geelgekleurde taxi, te stoppen. Er rijden ook riksja's, waarmee werklozen aan het werk zijn gezet om toeristen fietsend rond te brengen op Broadway.
Maar Prahlad en ik laten ons liever vervoeren door zo'n typische New Yorkse Yellow Cab.
Wat de stad ook levendig maakt, zijn de loeiende sirenes. Elk kwartier horen we wel het indringende geluid van de ambulance waarmee een rescueteam onderweg is.
‘Jongen, er gebeuren hier wel veel ongelukken’, zegt Prahlad.
Toch heb ik geen onveilig gevoel in Manhattan. De afkorting NYPD, New York Police Department, ken ik van de wereldbekende politieserie op de televisie. De politie is demonstratief aanwezig op straat en in het verkeer.
Met de taxi zijn we zo terug bij ons hotel. De eerste dag zit erop.
De volgende dagen vliegen voorbij. Broadway, met het daaraan gelegen Times Square, blijft ons trekken. Het is het hart van de metropool en werkt als een magneet op bezoekers. Ook wij kunnen er niet onderuit. Times Square moeten we gezien hebben.
Het ironische aan Times Square is, dat het helemaal geen vierkante vorm heeft. De Nederlandse vertaling van ‘square’ is ‘vierkant’. De plek heeft eerder de vorm van een vlinderdas en heette vroeger Long Acre Square. Het bestond uit een druk zakencentrum, deftige buurten, paardenstallen en geheime ontmoetingsplaatsen. In 1903 begon het toonaangevende nieuwsblad, de ‘New York Times’, met de bouw van zijn hoofdkwartier op het plein. De eigenaren van het blad bewogen het stadsbestuur ertoe om de naam van het plein te veranderen in Times Square. Hoewel we ook de metro, de ondergrondse trein, zouden kunnen nemen, laten