Reisverhaal
(1966)–Alfred Kossmann– Auteursrechtelijk beschermdAlfred Kossmann, Reisverhaal. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam 1966
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Reisverhaal van Alfred Kossmann uit 1966.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 6, 8, 44, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Alfred Kossmann
Reisverhaal
REUZENSALAMANDER
[pagina 1]
REISVERHAAL
[pagina 2]
REUZENSALAMANDER 47
[pagina 3]
ALFRED KOSSMANN
REISVERHAAL
PROEVE VAN VADERLAND EEN VERSLAG 7 |
PROEVE VAN BUITENLAND EEN VERHAAL 43 |
AMSTERDAM
EM. QUERIDO'S UITGEVERIJ N.V.
MDMLXVI
[pagina 4]
Copyright 1966 by Em. Querido's Uitgeverij N.V., Amsterdam. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form, by print, photo-print, microfilm or any other means, without written permission from the publisher.
[pagina 142]
aantekening
De tekst van Djalalu'ddin Rumi op pagina 129 is ontleend aan het boek Djalalu'ddin Rumi. Fragmenmenten uit de Mashnawi. Naar het Perzisch vertaald en toegelicht door Prof. Dr. R. van Brakell Buys. Het verscheen in 1952 bij N.V. De Arbeiderspers te Amsterdam in de reeks Scriptorium.
[ achterplat]
Alfred Kossmann
Reisverhaal
Alfred Kossmann heeft succes met zijn reisboeken. Reislust is bekroond met de anwb-prijs, De smaak van groene kaas met de Vijverbergprijs. Van Reislust zijn al drie drukken verschenen. De smaak van groene kaas, veel later uitgekomen, lijkt dezelfde weg te gaan. Reisverhaal maakt een trilogie vol; het bestaat uit twee heel verschillende stukken, als een toneelvoorstelling met een luchtige eenakter voor en een ernstig spel in twee bedrijven na de pauze. In zijn eerste stuk, ‘Proeve van vaderland’, brengt Kossmann verslag uit over een korte reis die hij door ons land in slecht weer heeft gemaakt.
Het tweede stuk, ‘Proeve van buitenland’, is heel anders. Kossmann ging op reis in de verwachting dat hij een roman zou schrijven. Hij bezocht de Griekse eilanden Kos, Rhodos en het prachtige Samos, stak over naar Turkije, zag Grieks-Romeinse oudheden in het westen van het Anatolische schiereiland, oostelijke romantiek en Byzantijnse monumenten op de Anatolische hoogvlakte. De vele mensen, Grieken en Turken, die hij ontmoette vertelden hem over hun harde maar overzichtelijke problemen. Hoe schrijft men, geconfronteerd met zulke problematiek, een psychologische roman? Kossmann verhaalt hoe de romancier die hij had willen zijn de door hem bedachte personages bijna uit het oog verliest. In Reislust en De smaak van groene kaas werd de reisbeschrijving verrijkt door poëtische, essayistische en autobiografische associaties. In dit nieuwe boek is een verrassend nieuwe variatie beproefd. Echt levende en ‘verzonnen’ Grieken, Turken en Nederlanders reiken elkaar de hand.
Omslag: Max Velthuijs
Foto: Annelies Scholtz
47/790/66