Clownsreis
(1967)–Alfred Kossmann– Auteursrechtelijk beschermdAlfred Kossmann, Clownsreis. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam 1967
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Clownsreis van Alfred Kossmann uit 1967.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 6, 102, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Alfred Kossmann
Clownsreis
REUZENSALAMANDER
[pagina 1]
Clownsreis
[pagina 2]
Reuzensalamander 61
Ander werk van Alfred Kossmann
De nederlaag (roman, 1950) |
De moord op Arend Zwigt (roman, 1951) |
De bosheks (gedichten, 1951) |
Tegenspoed is niet te koop (opera buffa, 1953) |
Apologie der varkens (gedichten, 1954) |
De linkerhand (roman, 1955) |
De hondenplaag (roman, 1956) |
De bekering (roman, 1957) |
De veldtocht en andere gedichten (1959) |
De rijmende dood (essays, 1959) |
De misdaad (roman, 1962) |
Reislust (essays, 1963) |
De smaak van groene kaas (essays, 1965) |
Reisverhaal (essays, 1966) |
[pagina 3]
Alfred Kossmann
Clownsreis
Een epiloog
Amsterdam
Em. Querido's Uitgeverij N.V.
1967
[pagina 4]
Copyright 1967 by Em. Querido's Uitgeverij N.V., Amsterdam. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means, without written permission from the publisher.
[ achterplat]
Alfred Kossmann
Clownsreis
Een epiloog
Alfred Kossmann heeft dit reisboek de ondertitel ‘Een epiloog’ meegegeven. Waarom? Het boek is gemakkelijk te volgen voor wie verder geen woord van deze auteur heeft gelezen. Maar wie zijn andere reisboeken kent (Reislust [anwb-prijs], De smaak van groene kaas [Vijverbergprijs], Reisverhaal) zal begrijpen waarom de auteur zelf op de samenhang wijst. Reislust is gekenmerkt door de vreugde van het ontdekken: in Italië en vooral in Griekenland waren de steden en landschappen waarlijk openbaringen voor de reiziger. In De smaak van groene kaas, spelend in Rotterdam, de Elzas, op een kustvaarder, in Marokko, Spanje en Portugal, ging zijn nieuwsgierigheid niet alleen uit naar wat hij zag en hoorde, maar ook naar wat hem in zijn eigen leven was overkomen. Reisverhaal, dat in Griekenland en Turkije speelt, geeft het verslag van een ‘mislukking’: de schrijver had de in zijn vorige boek vermelde liefdesproblematiek als het ware willen objectiveren in een roman, maar zijn fantasie-personen leefden minder voor hem dan de mensen die hij ontmoette.
Clownsreis nu hervat de thema's die in de vorige boeken waren behandeld, varieert ze nog een stuk verder, rondt ze af. Ook bij dit boek kan men zich afvragen tot welk genre het eigenlijk behoort: reisbeschrijving, autobiografie, essay? Want ook in dit boek beoefent Alfred Kossmann de drie genres door elkaar. Hij vertelt over paasviering in Rome, met de Paus die de mis opdraagt voor de Sint Pieter, over de Griekse eilanden Aegina, Kreta, Lesbos, Syros en de mensen die hij daar ziet en ontmoet, over vakantie-viering op Korfoe en de betovering van Venetië, en volkomen natuurlijk vlechten zich in deze beschrijvingen en verhalen zijn herinneringen en beschouwingen. De toon van deze epiloog is net als die van de voorafgaande boeken heel luchtig en speels, bij alle ernst, en het is duidelijk wat de schrijver in de eerste plaats heeft willen leveren: boeiende lectuur.
Omslag: Max Velthuijs
Foto: Annelies Scholtz
61/690/67